Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Ako na bezpečné investovanie?

Aktívne investovanie patrí medzi obľúbené spôsoby zhodnocovania úspor a ich ochrany pred infláciou. Ak je reč o investovaní, hovorí sa najčastejšie o tom, ako investovať a tiež o potenciálnych výnosoch. Menej pozornosti sa však už venuje samotnej bezpečnosti pri investovaní a tak sa neraz stáva, že nádejní investori „sadnú na lep“ podvodníkom. Zameriame sa na to, čo by ste si pri investovaní mali vždy postrážiť a ako neprísť o svoje peniaze v dôsledku podvodu či krachu investičnej spoločnosti alebo burzy.

Zhodnocujte svoje peniaze, ale bezpečne

V súvislosti s vysokou infláciou a stúpajúcimi cenami v obchodoch je pre ľudí čoraz zaujímavejšie svoje úspory chrániť a zhodnocovať práve prostredníctvom investičných nástrojov. Možno si aj sami kladiete otázku, ako najlepšie investovať peniaze a čo môžete v tomto smere urobiť. Nuž, odpoveď nie je jednoduchá, pretože jediný správny recept na investovanie skrátka neexistuje. Závisí totiž od vášho kapitálu, znalostí, času, ochoty riskovať a mnohých ďalších faktorov.

V každom prípade ale platí, že investovanie by malo prinášať výnos a pomáhať vám pri budovaní bohatstva a finančnej nezávislosti. To všetko podľa možnosti relatívne bezpečne. Isteže, investovanie je vždy spojené s určitou mierou rizika, že o časť alebo aj celý vklad jednoducho prídete, vtedy hovoríme o tzv. trhovom riziku. Môže sa stať čokoľvek, krach na svetovej burze, finančná kríza či nebodaj vypuknutie vojenského konfliktu. Na strane druhej, pri investovaní sa vám môže stať aj to, že sa skrátka stanete obeťou podvodu a to, že prídete o peniaze nebude mať žiadny súvis s tým, čo sa deje na svetových trhoch.

V záplave slov ako pravidelné investovanie, online investovanie či krátkodobé investovanie často zanikajú slová o bezpečnosti. Nejeden nádejný investor sa navyše necháva nalákať na rozprávkové výnosy v desiatkach percent ročne a hnaný túžbou úplne stráca obozretnosť. Venovať sa teda nebudeme vplyvu trhového rizika, ale predovšetkým rôznym podvodom, ktoré na investovania chtivých ľudí číhajú. Už nejeden investor totiž o svoje peniaze prišiel, a to nie v dôsledku nesprávneho finančného rozhodnutia, ale preto, že sa stal obeťou podvodu.

Na čo si pri investovaní dať pozor?

Hovorí sa, že najväčším nepriateľom investovania sú emócie. My by sme ešte dodali, že v mnohých prípadoch je tým najväčším nepriateľom pre seba aj sám investor. Do problémov sa totiž môže ľahko dostať práve svojou neopatrnosťou, ktorú vo svoj prospech môžu využiť podvodníci. Investovanie už dnes vo väčšine prípadov prebieha cez online platformy a tak nečudo, že k mnohým podvodom prichádza práve v prostredí internetu.

Aby ste nenaleteli a mohli investovať bezpečne, pripravili pre vás prehľad tých najčastejších podvodov a pridáme aj spôsoby, ako sa im brániť.

Zbohatnutie rýchlo a pre každého

Podvodníci si na oklamanie svojich obetí vymýšľajú stále nové a nové spôsoby. Ak by sme ale mali nájsť jeden, ktorý je príznačný pre viaceré typy podvodov, tak je to práve tento. Sľub, že rýchlo zbohatnete, nič nemusíte robiť a ešte k tomu sa to všetko udeje veľmi rýchlo. Akékoľvek ponuky, na ktoré môžete naraziť napríklad aj na sociálnych sieťach, ktoré vám sľubujú povedzme 150 % zhodnotenie vkladu v priebehu jedného mesiaca sú podvodom. Pri takomto type podvodu síce nemusíte prísť o veľa peňazí, keďže vyžadovaný vklad je spravidla nižší, no určite zamrzí, ak vás niekto takto okradne o pár stoviek eur. Vždy, keď vám niekto sľubuje vysoký výnos rýchlo a bez námahy, tak zbystrite, na 99 % pôjde o podvod. Keď sa aj napriek tomu rozhodnete chopiť takejto príležitosti, vždy si postrážte, aby ste mali všetko „na papieri“. Pri garancii výnosu 150 % by ste tento výnos mali mať uvedený aj v zmluve. Pozor tiež na formulky „výnos do 150 %“, to totiž znamená, že váš výnos môže byť pokojne aj výrazne nižší. Každý obchod si skrátka vyžaduje nielen dôveru a férový prístup, ale predovšetkým aj kvalitnú zmluvu. Bez tohto by vám opäť mala blikať výstražná kontrolka.

Investujte... ale do čoho?

Ak už sa rozhodnete do niečoho investovať, napríklad do akcií nejakej firmy, zistite si o nej čo najviac. Tie najväčšie tromfy majú v rukách tí, ktorí majú aj najviac informácií. Mnohé začínajúce firmy prichádzajú s ambicióznymi plánmi bez toho, aby vyvíjali akékoľvek aktivity. Jedinou ich aktivitou je napokon iba lákanie naivných investorov, ktorým následne zostanú iba oči pre plač. Vždy si preto všetky informácie overujte a zamerajte sa nielen na to, čo daná firma chce dosiahnuť, ale aj to, čo už dosiahla.

Šanca, ktorú nemôžete zmeškať

Ak narazíte na skvelú ponuku, ktorá je časovo obmedzená a musíte sa rozhodnúť rýchlo, tak radšej spomaľte a zbystrite svoju pozornosť. Nič sa totiž neje také horúce, ako sa navarí a investície v tomto smere nie sú výnimkou. Časovo obmedzené ponuky majú väčšinou vyvíjať na potenciálnych investorov tlak, aby si nenechali ujsť skvelú príležitosť. Je to podobné ako pri rôznych v akciách obchode. Chcete získať lepšiu cenu, tak kupujete impulzívne a pod vplyvom emócií.

Zneužitie osobných alebo prihlasovacích údajov

Keďže väčšina investícií dnes prebieha v online prostredí, niet sa čo čudovať, že podvodníci sa často zameriavajú práve na zneužitie prístupových údajov. Stačí otvoriť podvodnú SMS alebo e-mail s podstrčeným odkazom na stránku, ktorá sa nápadne podobá na burzu a razom sa podvodníci dostanú k vašim prihlasovacím údajom. V takýchto prípadoch treba naozaj konať rýchlo, pretože prostriedky vám môžu z investičného účtu naozaj zmiznúť v priebehu pár minút.

Extrémne vysoké a skryté poplatky

Rôzni sprostredkovatelia investícií si môžu za svoje služby účtovať rôzne poplatky. To je samozrejme v poriadku, pokiaľ o nich viete vopred a uvedomujete si, koľko zaplatíte. Problém ale nastáva, ak sú tieto poplatky nastavené tak, že sú úplne neprehľadné a napokon vás ich výška veľmi nemilo prekvapí. V extrémnych prípadoch môžu byť poplatky dokonca tak vysoké, že „skonzumujú“ celý váš výnos z investovania. Vždy si preto všetko dôkladne preštudujte a neprehľadný cenník určite berte ako varovný signál.

Krach burzy/investičnej spoločnosti

Určite ste už zachytili informácie o hacknutí či rovno skrachovaní burzy s kryptomenami či investičnej spoločnosti. Sú to prípady, ktoré sa stávajú aj v našich končinách a investorom najčastejšie zostávajú iba oči pre plač, najmä ak investovali všetky svoje úspory. V rámci konkurzného konania si síce môžu prihlásiť svoju pohľadávku, ktorá sa bude uspokojovať z majetku firmy, avšak aj v tých lepších prípadoch sa oplatí vrátiť iba časť investovanej čiastky. Vždy si preto preverte, čo sa s vašimi aktívami stane v prípade krachu spoločnosti, aké je hospodárenie konkrétnej spoločnosti a či dostatočne dbá na zabezpečenie spravovaných prostriedkov. Napríklad v prípade investovania do kryptomien je lepšie, ak si ich budete držať na vlastnej hardvérovej peňaženke a nie priamo na účte burzy.

Toto si radšej nechajte pre seba

Pri realizovaní investícií treba byť poriadne opatrný, existujú údaje, ktoré by si mal zodpovedný investor vždy strážiť ako oko v hlave a nikde ich nezverejňovať. V prvom rade sú to rôzne prihlasovacie údaje a heslá, nikam by ste si ich nemali písať, aby sa k nim nedostala nepovolaná osoba.

Pochopiteľne, treba si dať aj pozor, aby ste údaje nestratili vy, keďže v mnohých prípadoch môže byť obnovenie prístupu zdĺhavé a problematické. Z bezpečnostných opatrení môžeme však jednoznačne odporučiť tzv. 2-faktorové prihlasovanie, kedy prihlásenie budete musieť potvrdiť dodatočne cez svoj telefón spolu so zadaním ďalšieho hesla alebo kódu. Vždy sa zaujímajte o to, ako na konkrétnej platforme dosiahnuť najvyššiu úroveň bezpečnosti.

Medzi zručnosti investora zďaleka nepatrí iba hľadanie tých správnych investičných príležitostí, dôležité je aj vzdelávanie v oblasti zabezpečenia systémov či bezpečného skladovania investičných aktív v prípade, že majú fyzickú podobu.

Pridané dňa: 13.10.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: