Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Cestovanie ako investícia

Pri slovách ako je investícia či investovanie väčšine ľuďom zrejme napadnú akcie, drahé kovy, nehnuteľnosti alebo P2P pôžičky. Investičných nástrojov existuje prakticky nepreberné množstvo a vyberú si ako konzervatívni, tak aj odvážnejší investori. Vedeli ste však, že za investíciu je možné považovať aj cestovanie? Na prvé počutie sa to tak ani nemusí zdať, veď ak idete na dovolenku, tak si predsa chcete užívať a nemyslieť na peniaze, riziká či výnosy. Ak sa však na túto problematiku pozrieme detailnejšie, tak prídete na to, že cestovanie v sebe skutočne skrýva investičný potenciál.

Trochu iná „dovolenka“

Hneď na úvod treba uznať, že cestovanie je v prvom rade o výdavkoch. Kúpiť letenky, zabezpečiť si ubytovanie, stravovanie a prípadne zaplatiť za rôzne atrakcie. Spoznávanie nových miest so sebou prináša množstvo výdavkov a ak by sme sa na cestovanie pozerali len „cez peniaze“, tak lacnejšie by bolo zostať doma. Napriek tomu je cestovanie možné považovať za investíciu, pretože obohatí váš vnútorný svet, dokáže ovplyvniť vaše postoje a názory, a v neposlednom rade je zdrojom tzv. nehmotného kapitálu, ktorým sú najmä skúsenosti a zážitky. Cestovanie však môže ovplyvniť aj vaše investičné a kariérne rozhodnutia.

Nasledujúce riadky nebudú iba o dovolenke pri mori a vytrvalom ležaní na pláži. Budú o tom, čo všetko vám dokáže priniesť cestovanie a spoznávanie nových kultúr. Ak sa potom na svoje cestovateľské aktivity pozriete s odstupom času, možno si uvedomíte, že išlo o jedny z najlepších životných rozhodnutí, aké ste kedy spravili. V čom konkrétne teda môže byť cestovanie prínosom pre investorov?

Získate nadhľad a globálnu perspektívu

Cestovanie všeobecne rozširuje rozhľad, najmä ak sa vydáte trochu ďalej za hranice našej krajiny či kontinentu. Stačí mať len oči poriadne otvorené a využiť príležitosti zoznámiť sa a zažiť odlišné ekonomické či kultúrne prostredie. Hoci precestovať desiatky krajín spravidla nie je lacnou záležitosťou, najmä ak si chcete dopriať aj dostatok komfortu, získate peniazmi neoceniteľné skúsenosti a lepšie porozumiete niektorým súvislostiam. Cestovaním skrátka získate tak potrebný nadhľad a schopnosť zamyslieť sa nad jednou vecou z rôznych uhlov pohľadu. Takáto schopnosť potom je pri investovaní veľmi užitočná.

Zlepšíte sa v cudzích jazykoch

Študovaním cudzích jazykov síce získate nevyhnutné základy, no až pri cestovaní sa budete môcť naplno ponoriť do ich reálneho používania. Čo je však ešte dôležitejšie, cudzie jazyky zažijete v autentickom kultúrnom prostredí a výrazne zlepšíte svoje komunikačné zručnosti. Ak uprednostníte dobrodružnejšie cestovanie a nebudete sa brániť priamemu kontaktu s miestnymi, v cudzích jazykoch sa určite zlepšíte, čo sa vám ako investorovi môže zísť pri získavaní informácií a hľadaní príležitostí.

Spoznáte iné kultúry a zmýšľanie

Už prechodom hraníc sa môžete stretnúť s drobnými kultúrnymi rozdielmi, čím ďalej sa od svojej domoviny ocitnete, tým budú kultúrne rozdiely väčšie. Pre investora je kontakt s inými kultúrami a konfrontácia s celkom odlišným vnímaním sveta cennou lekciou. Zistíte napríklad, že na opačnom konci sveta riešia ľudia úplne iné problémy ako u nás a celkom inak sa rozhodujú pri nakupovaní. Všimnúť si tiež môžete celkom odlišný prístup k peniazom a službám, pričom veľký význam má nahliadnuť pod pokrievku a sledovať život bežných ľudí. Záleží už potom len od vás, ako nadobudnuté skúsenosti zužitkujete.

Nové nápady sa rodia aj počas ciest

O tom, že cestovanie je prakticky nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie a výrazným podnetom na kreativitu nemožno pochybovať. A práve v tomto sa opäť skrýva príležitosť pre investorov, ktorí radi hľadajú nové cesty za výnosmi a zveľaďovaním majetku. Počas svojich ciest určite narazíte na inšpiratívne obchodné praktiky alebo technologické riešenia, ktoré by si uplatnenie našli aj v našom prostredí. Vďaka cestovaniu si tak o investovaní v celosvetovom meradle udržíte prehľad.

Rozšírite svoju sieť kontaktov

Svoje investičné cestovanie môžete zamerať na tzv. medzinárodný networking, teda nadväzovanie kontaktov s miestnymi podnikateľmi či inými investormi. Namiesto pamiatok si tak v krajine, do ktorej sa chystáte, nájdite podnikateľské alebo investorské kluby a môžete začať s budovaním svojej siete kontaktov. Napokon, nie je to tak dávno, čo museli obchodníci a investori podnikať obchodné cesty a hoci dnes prakticky všetko vybavíte aj online, osobný kontakt je často aj v prípade biznisu a investovania stále nenahraditeľný. Cestovaním teda môžete budovať svoju medzinárodnú sieť kontaktov, zdieľať svoje znalosti, skúsenosti a napokon aj sami robiť lepšie rozhodnutia.

Odhaliť môžete zaujímavé príležitosti

Z investorského pohľadu môžu byť cesty do niektorých destinácií veľmi obohacujúce, čo sa týka najmä rozvíjajúcich sa trhov s výnimočným investičným potenciálom. Myslíme samozrejme príležitosti, ku ktorým by ste sa bez potrebných kontaktov a z pohodlia gauča v obývačke jednoducho nikdy nedostali. Z tohto pohľadu sú napríklad zaujímavé niektoré ázijské mestá a ostrovy či kolísky technologického vývoja v USA.

Orientovať sa pritom nemusíte len na technológie, ale napríklad aj na nehnuteľnosti či turizmus. Stále totiž existujú miesta, ktoré masovému turizmu nepodľahli a pritom skrývajú veľmi zaujímavý potenciál. Z ciest sa tak môžete vrátiť nabitý informáciami o príležitostiach, ktoré sa ešte nedostali do hľadáčika ostatných investorov.

Trénujete svoju osobnosť a schopnosti

Cestovanie je často o nepredvídateľných situáciách, ktoré vás donútia vystúpiť z komfortnej zóny, a tým sa stávajú skvelým tréningom vašej osobnosti a vašich schopností. Zmeškané lietadlo, ukradnutá peňaženka či chyba pri rezervácii ubytovania, toto všetko sú situácie, ktorých riešenie váš zoceľuje. Každá výzva počas cesty posilňuje vašu odolnosť, flexibilitu a schopnosť rozhodovať sa pod tlakom, prípadne tlaku odolávať. Takto nadobudnuté a natrénované schopnosti sa vám pri investovaní jednoznačne zídu.

Sme presvedčení o tom, že cestovanie môžeme považovať za investíciu, avšak trochu z inej perspektívy. Nemá totiž obmedzený investičný horizont, ani vyčísliteľný výnos či návratnosť. Cestovaním však získate viac ako len pasívnym investovaním.

Pridané dňa: 19.07.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: