Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Home office: výhody a úskalia

Home office, alebo ak chcete, práca z domu je fenoménom uplynulých rokov. Pre mnohých sa stala neoddeliteľnou súčasťou pracovného života a hoci tento spôsob výkonu práce existoval už dávno predtým, práve globálna pandémia výrazne urýchlila jeho zavádzanie. Dokonca aj v zamestnaniach, v ktorých bol home office niečo neslýchané. To, čo začalo ako núdzové opatrenie, sa ale v mnohých odvetviach rýchlo premenilo na nový štandard. Napriek mnohým výhodám sa ukazuje, že z home office zamestnávatelia veľmi nadšení nie sú. Prečo to tak je?

Milovaný aj zaznávaný

Tak by sme jednou vetou mohli opísať postoj ľudí k výkonu práce z domu. Niektorí zamestnanci si home office ako benefit veľmi pochvaľujú a aspoň z času na čas ho využijú. Iní sú za trvalý home office no a existuje aj skupina ľudí, ktorí by tento spôsob výkonu práce najradšej úplne „zatrhli“. Ako všetko, tak aj home office prináša rovnako výhody, ako aj nevýhody. V každom prípade však ide o trend, pred ktorým by žiadny zamestnávateľ nemal zatvárať oči, samozrejme, ak to povaha pracovného miesta umožňuje. Na nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme na dôvody, prečo je home office populárny medzi zamestnancami a prečo sa ho zamestnávatelia tak často obávajú.

Prečo zamestnanci tak obľubujú home office?

Asi vás neprekvapí, že najviac priaznivcov má home office práve medzi zamestnancami. Z čisto praktického hľadiska totiž prináša mnohé výhody prispievajúce k celkovej spokojnosti a u niektorých aj k zvýšenej produktivite. Zamestnanci si na práci z domu pochvaľujú predovšetkým flexibilitu, keďže svoj čas vedia lepšie prispôsobiť vlastným potrebám. S tým súvisí aj lepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. Zamestnanci na home office oceňujú, že môžu viac času tráviť so svojou rodinou. Pohodlie domáceho prostredia navyše mnohým pomáha znižovať a odbúravať pracovný stres.

A čo všetci tí, ktorí sú doma produktívnejší? Tí budú tvrdiť, že pri práci z domu ich prakticky nič nevyrušuje a lepšie sa môžu sústrediť na svoje pracovné úlohy. Nemusia navyše strácať čas chystaním sa do práce a absolvovaním ranných a poobedňajších kolón na cestách. Skrátka, na prácu zostane viac času a v kľudnejšom prostredí. Jedným dychom ale treba dodať, že nie všetci zamestnanci home office vnímajú práve takto. Existuje totiž aj veľa zamestnancov, ktorých domáce prostredie či ostatní členovia domácnosti rozptyľujú a práveže sú prekážkou k väčšej produktivite. Vzhľadom na všetky spomenuté výhody pre zamestnancov je teda celkom jasné, prečo je home office medzi zamestnancami tak obľúbený. Aká je ale tá povestná druhá strana mince?

Prečo býva home office pre zamestnávateľov problém?

V mnohých zamestnaniach došlo po odznení protipandemických opatrení k zrušeniu možnosti práce z domu. Častým argumentom bola strata kontroly zo strany manažérov a s tým súvisiaca nižšia produktivita zamestnancov. Ako problematická sa ukázala aj oslabená tímová spolupráca a celková komunikácia, ktorá je na diaľku zdĺhavejšia. Jednoducho, v kancelárii sa na rôznych drobnostiach s kolegami dohodnete omnoho jednoduchšie, ako keby ste si museli písať či dohadovať telefonát.

Pre mnohých zamestnávateľov je výzvou aj zabezpečenie dostatočnej kapacity technológií a rovnako aj bezpečnosť pripojenia. Ak pracujete vo firme s citlivými dátami a dokumentami, vôbec nemusí byť bezpečné, aby s nimi mohli zamestnanci prichádzať do styku prakticky odkiaľkoľvek, kde nájdu pripojenie na internet. Zamestnávatelia musia tiež myslieť na investície do technológií a procesov, ktoré sú potrebné na efektívny výkon práce na diaľku. Viaceré nejasnosti súvisia aj s BOZP a prácou na home office. Jednoducho, kto bude zodpovedať za pracovný úraz, ktorý sa vám stane doma v súvislosti s výkonom práce, resp. pokynmi zamestnávateľa? Takéto otázky sa nateraz riešia individuálne, no pre zamestnávateľov môže ísť o veľké riziko.

Ako môže home office viesť ku škodám?

Home office a škody? Áno, aj táto forma práce má svoje úskalia. V prvom rade je to nedostatok sociálneho kontaktu, ak skrátka pracujete doma a osobne sa nestretávate s kolegami, môžete časom pociťovať osamelosť. Svoju rolu zohrávajú aj potenciálne problémy s ergonómiou, nie každý má totiž možnosť vytvoriť si doma pracovný kútik s dostatočne veľkým stolom, monitorom či pohodlným kancelárskym kreslom. Môže sa tak stať, že home office vás doslova bude bolieť, keď sa budete krčiť niekde na sedačke za notebookom.

V neposlednom rade, na ľudí pracujúcich z domu vo väčšej miere číha strašiak známy ako syndróm vyhorenia. Mnohým ľuďom robí problém stanoviť si hranice medzi prácou a osobným životom, čo vedie k preťaženiu, pri ktorom prakticky neustále myslíte na prácu alebo na to, čo ešte treba urobiť. Pri práci z domu jednoducho prídete o ten pocit, keď za dverami od kancelárie zavriete aj všetky pracovné záležitosti.

Ako nevýhodu uvádzajú zamestnávatelia často aj obavy z oslabenia firemnej kultúry a tiež hromadenie problémov s pripojením a bezpečnosťou. Home office teda nemusí byť vždy tým najlepším riešením a oplatí sa na túto problematiku pozerať z oboch strán. Ako najideálnejšie sa javí riešenie tzv. hybridného modelu, kedy zamestnanec môže využiť zopár dní do mesiaca na prácu z domu, pričom počas ostatných dní bude fyzicky prítomný na pracovisku.

Pridané dňa: 21.08.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: