Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Internetové aukcie

Internetové aukcie sú zaujímavou alternatívou k inzertným portálom a dá sa povedať, že aj trochu dobrodružnejšou formou nakupovania. Oproti bežným inzerátom či online nakupovaniu však prinášajú dôležitú výhodu. Zoženiete na nich totiž prakticky čokoľvek, a to vrátane veľmi cenných vecí s historickou či zberateľskou hodnotou. Internetové aukcie sú tak doslova rajom nielen pre zberateľov, ale ponúkajú príležitosti aj pre investorov. Poradíme, ako sa v internetových aukciách zorientovať a vyhnúť sa drahým chybám.

Výnimočné veci za výnimočné ceny

Internetové aukcie nie sú žiadnou novinkou, napokon eBay ako jeden z najznámejších online aukčných portálov na svete vznikol ešte v roku 1995. V porovnaní so Slovenskom sa však online aukcie tešia popularite najmä u našich susedov, pričom u našich českých susedov je žiarivým príkladom portál Aukro. Slováci sú voči online aukciám o niečo skeptickejší, no aj u nás ich popularita pozvoľne rastie.

Zásadnou výhodou v porovnaní s bežnými inzertnými portálmi či e-shopmi sú aukcie tovaru, ktorý na trhu nie je bežne dostupný. Jednoducho, na aukčných portáloch môžete skutočne natrafiť na čokoľvek od rôznych zberateľských predmetov, cez retro nábytok až po veterány a rôzne umelecké predmety. Pre každého, kto je vášnivým zberateľom alebo rád týmto spôsobom investuje by aukčné portály mali byť „povinnou jazdou“. Samozrejme, aukčné portály sa oplatí navštíviť aj vtedy, ak hľadáte niečo zdanlivo obyčajné.

Pre predávajúcich je totiž lákavé, že za ponúkanú vec môžu dostať aj viac ako si pôvodne mysleli. Keďže cena tovaru nie je pevne stanovená, ale je určená najvyššou ponukou záujemcu, aukcie sú vždy tak trochu aj dobrodružstvom a vyžadujú si vhodné načasovanie prihadzovania, aby vás nepredbehol niekto iný.

Dražba vs. aukcia – poznáte rozdiel?

V praxi často dochádza k zámene pojmov dražba a aukcia. V online prostredí totiž nedochádza len k aukciám, ale aj dražbám, no existuje medzi nimi viacero rozdielov, o ktorých sa určite oplatí vedieť.

Pri aukcii ide o predaj veci, ktorú ponúka priamo kupujúci, s tým, že celú aukciu aj manažuje prostredníctvom nástrojov konkrétneho aukčného portálu (napríklad môže vylúčiť prihodenie od neovereného profilu) a následne sa dohodne s víťazom aukcie. Prakticky rovnako ako pri aukciách, tak aj pri dražbách je vyvolávacia cena a postupné prihadzovanie s tým, že vec získava ten, kto ponúkne najvyššiu sumu. Pozor na to, že podmienky aukcie môžu byť upravené odlišne a výhra v aukcii vám môže dať iba možnosť dohodnúť sa s predávajúcim na podmienkach dodania a platbe. Aj napriek výhre v aukcii teda vo výnimočných prípadoch ešte nevyhnutne nemusí dôjsť k uzavretiu obchodu.

Rozdiel medzi aukciou a dražbou spočíva v tom, že dražby organizujú dražobné spoločnosti a na účasť v dražbe sa môže vyžadovať splnenie rôznych podmienok, ako je napríklad zloženie zálohy alebo registrácia či overenie. Myslieť treba aj na právne hľadisko, pretože ich organizovanie a priebeh upravuje zákon č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách. Podľa tohto zákona je veľmi dôležitý práve príklep ako úkon licitátora spočívajúci v klepnutí kladivkom. Príklepom totiž dochádza za ustanovených podmienok k prechodu vlastníckeho práva alebo iného práva k predmetu dražby.

Chyby vás môžu vyjsť draho

Hoci vyvolávacie ceny bývajú často lákavo nízke, počas aukcie sa môžu rýchlo vyšplhať a tak môžete urobiť nejednu chybu, ktorá vás vyjde poriadne draho. Prinášame preto 5 konkrétnych tipov z praxe, ako sa im vyhnúť, nech radosť z výhry v aukcii nevystrieda smútok.

Vyberte si spoľahlivý portál – vyberajte si medzi zabehnutými a dobre známymi online aukčnými portálmi a nezabudnite sa oboznámiť s konkrétnymi podmienkami. Zistite si tiež, v ktorej krajine má aukčný portál sídlo. Aukcie najprv odporúčame len sledovať, prípadne si skúsiť účasť pri lacných položkách, aby ste si celý proces vyskúšali a prípadné omyly vás príliš neboleli.

Pozor na ďalšie poplatky – môže sa stať, že za vytúženú vec zaplatíte viac než sumu, ktorú vidíte na konci aukcie. Už dopredu si zistite, či si aukčný portál účtuje nejaké spracovateľské poplatky a pri zahraničných aukciách tiež myslite na to, že sa môžete stretnúť s poplatkami za spracovanie platby. K celkovej sume sa tiež pripočítava dopravné, ak si vec nemôžete vyzdvihnúť osobne. Pri autách alebo väčších starožitnostiach môže byť doprava celkom nákladnou záležitosťou.

Preverte si predávajúceho – na aukčných portáloch je kľúčovým ukazovateľom pri nakupujúcich aj predávajúcich hodnotenie. Ešte skôr ako prvýkrát prihodíte, zistite si, ako predávajúceho hodnotili ostatní používatelia aukčného portálu a pozrite si tiež jeho kompletnú ponuku. Vďaka ohodnoteniam a ostatným inzerátom ľahko odhalíte priekupníkov, nepoctivých predajcov alebo tých, ktorí neuvádzajú presné informácie o ponúkanom tovare. Rovnako si ale dávajte pozor aj na svoje správanie. Niektorí predávajúci nemusia byť ochotní akceptovať prihodenia od neoverených používateľov alebo používateľov s príliš nízkym hodnotením.

Stanovte si cenový strop – ak sa aukcia blíži ku koncu, je ľahké podľahnúť emóciám najmä, ak po danej veci naozaj túžite. Nie je pritom ničím výnimočným, že cena sa v posledných minútach poriadne navýši a vy utratíte omnoho viac ako ste si pôvodne mysleli. Vždy si preto ešte pred prvým prihodením stanovte vlastný cenový strop, nad ktorý už prihadzovať jednoducho nebudete. Je to podobné ako pri investičnej stratégii, kedy si poviete, koľko a ako často budete investovať.

Hlavne bezpečne – aukčné portály ponúkajú rôzne možnosti dodatočnej ochrany, ktorými kupujúcich chránia pred nepoctivými predajcami. V rámci týchto programov napríklad uvoľnia peniaze predávajúcemu až vtedy, ak po prijatí tovaru potvrdíte, že je skutočne v poriadku a zodpovedá popisu. V takomto prípade máte väčšiu šancu, že neurobíte krok vedľa a nekúpite niečo bezcenné. Pri online aukciách by mala byť bezpečnosť vašu maximálnou prioritou, a to ako počas samotného prihadzovania, tak aj pri následnom dohadovaní ďalších detailov priamo s predávajúcim a platbe.

Na záver len dodajme, že či už len chcete niečo výhodne kúpiť, rozšíriť svoju zbierku alebo investovať do niečoho cenného, online aukčné portály sú tým správnym miestom. Pozor iba, aby ste sa nimi nenechali úplne pohltiť, takéto „dobrodružnejšie“ nakupovanie totiž dokáže byť celkom návykové.

Pridané dňa: 10.07.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: