Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investičný trojuholník

Skôr ako začnete s investovaním, je vhodné naučiť sa niečo o investičných trhoch, riadení rizika a prirodzene aj spoznať pojmy späté s investovaním. Investovanie, či už ako spôsob zhodnocovania svojho majetku alebo ochrana finančných úspor je totiž vždy spojené aj s určitým rizikom. Treba však dodať, že investovanie nemá byť hazard, ale séria premyslených rozhodnutí a napĺňania investičnej stratégie. Pre začínajúcich investorov je skvelou pomôckou tzv. investičný trojuholník a určite sa ju oplatí poznať!

Premyslený výber investícií sa oplatí

Podarilo sa vám našetriť väčší obnos peňazí a radi by ste ho zhodnotili? Prípadne hľadáte možnosť, kam investovať pravidelne menšiu sumu bokom a vytvoriť si tak svoj vlastný „štvrtý“ dôchodkový pilier na obdobie, kedy skoncujete so svojou kariérou? Motivácia, prečo začať investovať môže byť vždy rôzna a podľa toho treba investície aj posudzovať. Napriek tomu, mnohí začiatočníci sa na investície pozerajú najmä cez celkovú návratnosť štýlom „čím viac percent a čím rýchlejšie, tým lepšie“. Tento pohľad je však krátkozraký a pomerne rizikový.

Ak už máte za sebou nejaké skúsenosti s investovaním, zrejme sa vám stalo, že ste sa už stihli „popáliť“. Kamarát vás nahovoril na zaručenú investíciu s výnosom desiatok percent ročne a menší obnos ste naozaj aj investovali. Netrvalo dlho a celý váš vklad zmizol, keď tak nádejný investičný projekt jednoducho skrachoval. Takáto skúsenosť vás môže nadlho odradiť od akéhokoľvek investovania, čo však môže byť škoda, lebo týmto spôsobom sami seba oberiete aj o skutočne zaujímavé príležitosti. Rezignovaním na investovanie v konečnom dôsledku nezískate nič, akurát vám bude z hodnoty úspor postupne ukrajovať inflácia.

Nech už patríte medzi úplných investičných začiatočníkov, alebo ste sklamaný predchádzajúcimi neúspechmi, máme pre vás užitočnú pomôcku – investičný trojuholník.

Čo je investičný trojuholník a jeho vrcholy?

Začnime tak trochu od konca a to tým, čo investičný trojuholník nie je. V prvom rade nejde o žiadnu zázračnú radu ani recept, ktorý je zárukou úspechu pri investovaní. Nejde ani o žiadnu revolučnú novinku, ktorá práve od tohto momentu zmení svet investovania. Napriek tomuto všetkému by ste mali mať investičný trojuholník pri výbere aktív a zostavovaní portfólia či manažovaní vlastných investícií neustále na pamäti.

Investičný trojuholník je v prvom rade veľmi užitočnou pomôckou, ktorá vám pomôže so základnou orientáciou, porovnávaním jednotlivých typov investícií a celkovo prijímaním zodpovednejších rozhodnutí. Pomocou neho si môžete stanoviť svoje investičné ciele a priority, získate vďaka nemu zároveň lepší prehľad a nestane sa vám, že vás len tak ľahko niekto nahovorí na ďalší „investičný zázrak“.

V druhom rade, investičný trojuholník je perfektným zhrnutím tých najdôležitejších základov investovania. Mal by ich dôverne poznať každý zodpovedný investor a každý, kto chce dosiahnuť, aby jeho investovanie skutočne prinášalo výsledky a nepripomínalo skôr hazard. Jeho vrcholy tvorí výnos, riziko a likvidita. Všetky tieto tri faktory by ste mali vždy pri investovaní dôkladne zvážiť, no zároveň je potrebné uvedomiť si, že nikdy nie je možné dosiahnuť všetky tri vrcholy súčasne. Zjednodušene povedané, neexistuje investícia s minimálnym rizikom, obrovským výnosom a veľkou likviditou.

Ešte kým prejdeme k tomu, ako investičný trojuholník používať pri rozhodovaní, je potrebné zamerať sa na jeho jednotlivé vrcholy.

Výnos

Zjednodušene povedané, výnos je príjmom z vašich investícií a môže mať napríklad podobu úroku, dividendy, alebo zvýšenia hodnoty investičnej nehnuteľnosti. Očakávaný výnos patrí medzi najdôležitejšie faktory pri rozhodovaní sa, do ktorých investícií vložíte peniaze. Ako sme už spomenuli, častou chybou je zamerať sa výlučne na výnos a podceniť zvyšné dva vrcholy trojuholníka. Jednoducho, výška očakávaného výnosu zďaleka nie je všetko a niekedy môže byť len ťažko dosiahnuteľná. V tomto smere sa oplatí byť trochu podozrievavý a vždy sa pýtať, prečo práve vám niekto ponúka nápadne vyšší výnos ako pri akýchkoľvek iných ponukách na trhu.

Riziko

Pri investovaní peňazí netreba podceňovať bezpečnosť. Platí však, že tie najbezpečnejšie investičné produkty majú často nízky výnos, ktorý často nepokrýva ani infláciu. V portfóliu však majú svoje miesto aj takéto bezpečné investície. Miera rizika je u každého investora individuálna, no ak ste voči riziku psychicky odolnejší, niekedy sa ho oplatí podstúpiť a odmena je naozaj sladká, pretože sú ňou vyššie výnosy. Vždy však pozor na investície s neúmerne vysokým rizikom voči výnosom a likvidite.

Likvidita

Likviditu si zjednodušene môžete predstaviť ako opätovnú dostupnosť finančných prostriedkov. Vyjadruje, ako rýchlo dokážete investičné aktívum predať a získať tak financie buď na svoje osobné potreby alebo ďalšie investície. Vysoká likvidita je veľkou výhodou vtedy, ak sa nechcete ocitnúť v situácii, že aktíva sa aj niekoľko rokov nebudete vedieť zbaviť, prípadne sa ho budete môcť zbaviť len pod cenu a tým sa zriecť akéhokoľvek výnosu.

Časť vašich investícií by mala mať vysokú likviditu, aby ste sa v prípade náhlej potreby dokázali rýchlo dostať k peniazom. Medzi investície s horšou likviditou patria napríklad nehnuteľnosti. Tie môže byť v určitých situáciách (napríklad zdraženie hypoték, pokles atraktivity určitej lokality) problém predať. Naopak, vysokú likviditu prinášajú P2P pôžičky, akcie a niektoré kryptomeny.

Čo vyplýva z investičného trojuholníka?

Pomocou investičného trojuholníka je možné jednoduchšie vyjadriť niektoré zákonitosti na investičných trhoch a rovnako si ich lepšie vizualizovať. Zo vzájomného vzťahu jeho vrcholov vyplývajú aj niektoré nepísané pravidlá, ktoré by ste ako investor mali poznať. V zásade ale platí, že čím nižšie je riziko investície, tým nižší je aj jej potenciálny výnos. Rovnako tiež platí, že investícia s veľmi nízkou likviditou síce môže mať potenciál vysokého výnosu, ktorý však v jej dôsledku nebude možné realizovať.

Ako napríklad pristupovať k riziku? Ak je napríklad vaša tolerancia rizika vyššia, nebudú vám prekážať ani rizikovejšie investície s potenciálom vysokého výnosu. Naopak, ak máte radšej istotu a dlhý investičný horizont, pozerajte skôr po investíciách s nižšou mierou rizika a väčšou likviditou. Podľa svojich cieľov si treba vyberať aj typ investícií, pričom platí, že nie všetky ciele je možné dosiahnuť len s jedným investičným aktívom.

Treba navyše dodať, že pri zostavovaní investičnej stratégie sa okrem jednotlivých vrcholov trojuholníka oplatí myslieť aj na svoj investičný horizont, veľkosť kapitálu a tiež vek. Nenechajte sa však odradiť, čím skôr s investovaním začnete, tým lepšie pre vás a vaše financie!

Pridané dňa: 17.01.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: