Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investovanie do akcií: toto by ste mali vedieť skôr, ako začnete!

Inflácia rastie a v čoraz väčšej miere uberá z hodnoty úspor. V praxi to znamená, že o investovanie ako spôsob zhodnotenia peňazí, začínajú prejavovať záujem aj tí, ktorí si doteraz predovšetkým šetrili a odkladali. Obľúbeným spôsobom zhodnotenia úspor je aj investovanie do akcií, čo sa o tomto type investície oplatí vedieť?

Zrejme vás neprekvapí, že pre mnohých sú práve akcie prvým investičným nástrojom, s ktorým sa stretnú. Začať môžete totiž aj s relatívne malým kapitálom, ponuka obchodníkov s cennými papiermi je stále širšia a výnimkou nie sú ani masívne reklamné kampane rôznych brokerov.

Pod vplyvom médií a príbehov úspešných investorov nie je vôbec ťažké nadchnúť sa pre tento typ investície. Počiatočný optimizmus a nadšenie však môže rýchlo vystriedať sklamanie a počítanie strát, najmä vtedy, ak sa do investovania vrhnete bezhlavo a dianie na trhu sa nebude uberať očakávaným smerom. Áno, investovanie do akcií patrí medzi pomerne rizikové, no s vhodným prístupom sa vám podarí tieto riziká minimalizovať. Skôr ako sa budeme venovať minimalizácii rizika, poďme sa na investovanie do akcií pozrieť od úplných základov.

Čo znamená investovanie do akcií a prečo by vás malo zaujímať?

Ak to s investovaním do akcií myslíte vážne, čakajú na vás týždne vzdelávania, ktoré sú pre dlhodobý úspech prakticky nevyhnutné. Začnime tým, čo je to akcia. Zjednodušene povedané, ide o cenný papier vyjadrujúci podiel na majetku obchodovanej spoločnosti. Každá akciová spoločnosť (u nás a.s.) vydáva určité množstvo akcií, ktoré následne môže zverejniť, resp. umožniť ich nákup a týmto spôsobom rozšíriť investičný kapitál spoločnosti. S akciou potom súvisia aj práva akcionára, napríklad právo hlasovať a tým sa spolupodieľať na smerovaní spoločnosti, prípadne právo na vyplatenie dividendy.

Ako investora vás ale zrejme oveľa viac bude zaujímať obchodovanie s tzv. derivátmi, ako je CFD, vhodný skôr na špekulatívne obchodovanie, či ETF kontrakty, ktoré sú pomerne populárne aj medzi dlhodobými investormi. Obchodovanie na burze so sebou prináša doslova nepreberné množstvo príležitostí, skutočne majstrovskou disciplínou je však správny výber akcií a správne načasovanie vstupu a výstupu, resp. kompletný manažment investičného portfólia. Mnohí investori začínajú s tzv. akciovými evergreenmi. Stálicou v popularite sú akcie spoločnosti Coca Cola, Apple ale aj Microsoft. Napokon, stačí sa pozrieť na vývoj za uplynulé obdobia, ak by ste si kúpili akcie Apple pred desiatimi rokmi, dnes by ste boli v zisku astronomických 1 150 %!

Neznamená to však, že ak ste nezačali investovať 10 či 20 rokmi, tak vám ušiel vlak. Za uplynulé dva roky napríklad výrazne rástli akcie Tesly, čím medzi skúsenejšími, ale aj menej skúsenými investormi vyvolali vlnu záujmu. Zaujímavé príležitosti teda na akciových trhoch čakajú aj práve teraz.

Investovanie do akcií neznamená automaticky úspech

Úspech sa však nedostaví automaticky. Skôr ako sa rozhodnete pre investovanie do akcií, mali by ste si stanoviť vlastné limity a ciele. V prvom rade investujte vždy len tie peniaze, ktoré si môžete dovoliť stratiť a takáto strata vás existenčne neohrozí. Následne si odpovedzte na otázku, aké výnosy chcete dosiahnuť a mieru rizika, ktorú ste ochotní podstúpiť.

Pozor na unáhlené rozhodnutia a paniku, ktorá pri prvom poklese „rozhodí“ predovšetkým nováčikov. Na druhej strane si treba stanoviť aj hranicu výnosu a nemať za každú cenu „príliš veľké oči“. Napokon, určte si tiež svoj finančný horizont – práve dlhodobé investovanie je spravidla omnoho výnosnejšie ako krátkodobé špekulácie, ktoré nemá ďaleko od hazardných hier. Aby sme ale boli konkrétnejší, pozrime sa na to, aké kroky môžete podniknúť na minimalizáciu rizík.

Ako nakloniť šance na svoju stranu?

Pri investovaní do akcií môžete urobiť rôzne rozhodnutia. Tí najúspešnejší majú rôzne stratégie odvíjajúce sa od požadovaného výnosu, schopnosti zvládnuť riziko, časového horizontu a v neposlednom rade aj od výšky kapitálu. Rovnako tak by aj vaša investičná stratégia mala pozostávať z rozhodnutí, ktoré minimalizujú riziko a zároveň zvyšujú predpoklad vášho úspechu. Ktoré medzi ne patria?

Výber skúseného a dôveryhodného partnera

Investovať takpovediac na „vlastnú päsť“ môže byť pre začiatočníka nielen ťažké, ale aj celkom nebezpečné. Skúste sa preto obrátiť na niekoho, komu dôverujete. Ak sa chcete pustiť do obchodovania na burze, budete potrebovať brokera. Tým môže byť banka, spoločnosť špecializovaná na obchodovanie s cennými papiermi, alebo dnes už aj rôzne aplikácie pre smartfóny.

Ak vám bude pri investíciách niekto radiť, vždy sa zaujímajte o jeho skúsenosti. Pri výbere brokera sa zas dôkladne oboznámte so všetkými podmienkami a najmä poplatkami. Niektorí brokeri sú totiž celkom drahí.

Pravidelné investovanie

Pomerne bezpečnou stratégiou je pravidelné investovanie vami stanovenej čiastky do akcií, resp. vybraného fondu. Vždy nakúpite za rovnakú sumu peňazí (napríklad 100 eur každý týždeň v pondelok), niekedy teda výhodnejšie, inokedy zas menej, no z dlhodobého hľadiska ide o veľmi dobrý prístup, pretože vás nemusia trápiť krátkodobé výkyvy na trhoch.

Diverzifikácia portfólia

Vložiť „všetky vajíčka do jedného košíka“ sa nevypláca. Vaše portfólio by malo byť zostavené z akcií rôznych spoločností. Nie každému trhovému segmentu sa totiž darí rovnako a aby ste sa vyhli riziku straty, je vhodné nakúpiť si akcie spoločností z rôznych odvetví, napríklad automobilového, fintech či farmaceutického.

Dôkladná analýza a vyhodnocovanie investícií

Aby ste sa zo začiatočníka stali skúseným investorom, potrebujete nielen znalosti, ale tiež si „mnohé zažiť“. Nevyhnete sa preto ani stratám. Vaše investičné zámery by ste si mali vedieť nielen dôkladne zanalyzovať, ale nebáť sa ani spätného vyhodnotenia investícií. Využiť môžete tiež rôzne online platformy, kde si investori tieto analýzy zdieľajú medzi sebou.

Investovanie do akcií nebolo nikdy jednoduchšie

Na záver môžeme už iba konštatovať, že investovanie do akcií nebolo nikdy jednoduchšie ako dnes. Nemusíte nikam volať, nikam chodiť, online účet u brokera si otvoríte prakticky už do hodiny. Digitálne investovanie navyše prináša mnohé výhody, rôzne platformy sú doslova nabité informáciami, na základe ktorých môžete robiť lepšie rozhodnutia. S ohľadom na masovú dostupnosť údajov a štatistík už potom iba zostáva tieto informácie správne interpretovať a využiť vo svoj prospech.

Nezabudnime dodať, že investovanie do akcií je nielen zaujímavou možnosťou, ako výrazne vylepšiť svoj rozpočet a uchrániť svoje peniaze pred infláciou, ale tiež získať prospech z úspechu svetovo významných spoločností.

Pridané dňa: 31.12.2021
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: