Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investovanie do mincí

Obdobia vyššej inflácie, aké zažívame práve teraz, obracajú pozornosť investorov aj smerom k alternatívnym a menej konzervatívnym aktívam. Výnosy pri nich dokážu neraz dosahovať aj dvojciferné hodnoty, čo poskytuje dostatočnú ochranu investovaných prostriedkov pred infláciou a taktiež zaujímavé finančné prilepšenie. Medzi takéto aktíva patria aj zberateľské a investičné mince. Čo sa o tomto type investície oplatí vedieť?

Numizmatika nielen ako koníček

Ak by ste pred 7 rokmi predávali zlatú desaťkorunu z Rakúsko-Uhorska razenú v roku 1911, po aukcii by ste za ňu mohli dostať približne 105 eur. Dnes by ste rovnakú mincu dokázali predať aj za viac ako 200 eur, čo predstavuje veľmi slušné zhodnotenie, najmä ak uvážite, že by nešlo o jedinú takto hodnotnú mincu z vašej zbierky. Keď si porovnáte sumy, za ktoré sa predávali mince povedzme pred 40 či 50 rokmi, pri mnohých uvidíte zhodnotenie aj v stonásobkoch.

Také jednoduché to ale samozrejme nie je. Zďaleka nie každá minca vám zabezpečí takto vysoký výnos a hoci mnohí vnímajú ich zbieranie ako koníček, ide tiež o veľmi zaujímavú alternatívnu investíciu. Začať s ňou môže prakticky každý, no ak sa chcete numizmatike venovať seriózne, bude si to vyžadovať nielen štúdium, sledovanie aukcií, ale aj veľa trpezlivosti. Pri investovaní do mincí sa môžete samozrejme aj popáliť, kedy kúpite mince doslova bez hodnoty a akéhokoľvek potenciálu, poďme však pekne po poriadku.

Nie je minca ako minca

V prípade, že plánujete rozširovať svoje investičné portfólio a okrem P2P pôžičiek, kryptomien, akcií či iných aktív vás zaujímajú aj mince, mali by ste poznať rozdiel medzi zberateľskými a investičnými mincami. Ten je totiž celkom zásadný.

Ako už samotný názov pri investičných minciach napovedá, sú razené predovšetkým pre záujemcov o investíciu. Ich zberateľská resp. umelecká hodnota je veľmi nízka a tak s nimi na aukciách pre numizmatikov príliš nepochodíte. Pri investičných minciach určuje ich cenu predovšetkým materiál z ktorého sú vyrobené, pričom najčastejšie narazíte na investičné mince zo zlata a striebra. Aj keby teda samotná minca nebola ničím zaujímavá, vždy bude mať minimálne hodnotu podľa gramáže drahého kovu. Vplyv na hodnotu pri investičných minciach má aj ich emisia, platí teda, že čím je nižšia, tým má väčší potenciál na rast hodnoty. V závislosti od konkrétneho prípadu sa investičné mince neraz razia až v tisícoch kusoch čo je ale relatívne dosť.

Od investičných mincí treba odlišovať zberateľské mince. Samozrejme, môžete do nich investovať tiež a rovnako s nimi môžete dosiahnuť zaujímavý výnos. V ich prípade je však určujúcim faktorom zberateľská hodnota. Mnohé z nich boli vyrobené v prísne limitovaných edíciách, prípadne ide o historické kúsky, alebo zvláštne mince s raritnou razbou. Niektoré zberateľské mince sú natoľko vzácne, že na celom svete existujú len jednotky exemplárov, čo sa pochopiteľne premieta aj do ich ceny, ktorá môže dosahovať až päťciferné hodnoty.

Ako investovať do mincí?

Rovnako ako pri iných aktívach, aj investovanie do mincí si vyžaduje stratégiu. Pri rozhodovaní berte do úvahy výšku vlastného kapitál, investičný horizont (väčšinou sa oplatí byť veľmi trpezlivý a investovať na viac ako 10 rokov) a toleranciu rizika. Pri minciach je ale ešte dôležité aj to, kde a ako ich budete nakupovať, vydražiť totiž cennú zberateľskú mincu nemusí byť len otázkou peňazí, ale aj šťastia. Dôležitou otázkou zostáva, z čoho bude pozostávať vaše portfólio mincí. Vyskladať ho môžete výlučne z investičných alebo zberateľských kúskov, no ako lepší prístup sa javí ich vhodné kombinovanie z dôvodu diverzifikácie a dosiahnutia vyváženej likvidity.

Výhody investičných mincí sú v tomto smere zrejmé. Spravidla sa k nim dostanete celkom jednoducho prostredníctvom predajcu, pričom k minci vystavený certifikát o jej vlastnostiach. Výhodou je v tomto prípade aj vysoká likvidita, investičnú mincu môžete relatívne rýchlo odpredať inému záujemcovi. Investovanie do zberateľských mincí je už o niečo zložitejšie. Vzácne kúsky je potrebné starostlivo vyhľadávať na rôznych aukčných portáloch či rôznych weboch venovaných numizmatike. Likvidita pri zberateľských minciach je spravidla nižšia, pretože vysokú cenu vám nemusí byť ochotný zaplatiť len tak hocikto a treba tiež počítať aj s dražobnými poplatkami.

Na čo si dávať pri investičných minciach pozor?

Okolo zberateľstva sa točí vo všeobecnosti veľa ľudí aj peňazí, čo prirodzene láka aj rôznych podvodníkov aj špekulantov. Tým najväčším rizikom je, ak sa vám niekto pokúsi predať bezcenné odliatky, ktoré budú síce pekne zabalené, no inak nebudú mať žiadnu závratnú hodnotu. Výnimočné nie sú ani falzifikáty drahých mincí, ktoré ako úplný začiatočník spoznáte len ťažko. Ak sa preto chystáte na investovanie väčšej sumy peňazí, určite sa obráťte na skúseného numizmatika.

Pri nákupe zberateľských a investičných mincí zas môže byť užitočnou pomôckou Zoznam zmluvných predajcov numizmatického a zberateľského materiálu, ktorý je zárukou, že nenakúpite u podvodníkov. Je vhodné, ak spolu s mincou dostanete aj certifikát vydaný certifikačnou spoločnosťou s adekvátnou autoritou, ako je napríklad Professional Coin Granding Service (PCGS) a Numismatic Guaranty Corporation (NGC). Ak by ste zas radi podporili našu tradíciu, pozrite si aj ponuku Mincovne v Kremnici, kde sa tiež razia rôzne zberateľské mince, viaceré aj s investičným potenciálom.

Do tretice by ste rovnako ako zberateľ aj investor mali myslieť na správne skladovanie mincí, aby ste predišli ich degradácii. Ideálnym miestom sú pôvodné tuby, prípadne iné obaly brániace prieniku vlhkosti a vzduchu. Mince by ste zároveň mali mať odložené na tmavom mieste, so stálou teplotou a skôr nižšou vlhkosťou. V prípade, že s nimi potrebujete manipulovať, odporúčame sa ich dotýkať len v rukavičkách. Samozrejme, na uchovávanie mincí si vyberte miesto, ktoré bude aj dostatočne zabezpečené pred krádežou.

Mince ako istota do neistých časov?

Mince sú často považované za spestrenie investičného portfólia. Tie, ktoré sú vyrobené z drahých kovov vám ale môžu slúžiť aj ako určité zabezpečenie v prípade zlyhania bankového systému a absolútnej krízy. Drahé kovy totiž svoju hodnotu budú mať stále a počas svetových kríz práve zvykne aj ďalej stúpať. Mince môžu byť aj zaujímavou investíciou, ak si chcete sporiť na dôchodok. V tomto prípade vám už však nemôže chýbať zberateľská vášeň, skompletizovať väčšie a veľmi hodnotné zbierky totiž trvá aj desiatky rokov.

Pridané dňa: 31.01.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: