Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Oplatí sa investovať do zlata? Čo by ste o zlate mali určite vedieť?

Zlato fascinuje ľudstvo už od nepamäti. Tento drahý kov patrí medzi najobľúbenejšie komodity a medzi investormi má stále veľmi veľa priaznivcov. Hoci sa to nemusí zdať, zlato stále zohráva celkom dôležitú úlohu v ekonomike a veľa popredných inštitúcií ho stále drží aj vo fyzickej podobe. Čo by ste o investíciách do zlata mali určite vedieť?

Prečo práve zlato?

Na zlato sa môžeme pozerať z rôznych uhlov pohľadu. Na jednej strane ide o tradičné aktívum, ale aj spôsob uchovávania hodnoty a ochrany úspor. Napokon, aj v minulosti sa hodnota majetku či peňazí často vyjadrovala práve v zlate, prípadne sa rovno platilo zlatými mincami. Napokon, netreba zabudnúť ani na tzv. zlatý štandard, ktorý predstavuje spôsob vyjadrenia hodnoty v menovom systéme, kedy je základným ekonomickým meradlom práve zlato.

Dnes je zlatý štandard minulosťou a po roku 1971 sa hodnota tohto drahého kovu odvíja od dopytu a ponuky na trhu, ktoré určujú jeho cenu. Ak sa zas na zlato pozrieme z technického hľadiska, netreba zabúdať, že ide o drahý kov, ktorého zdroje sú vyčerpateľné a zároveň ho nie je možné vyrobiť „umelo“.

Zlato ako stabilná investícia

Tak ako akékoľvek investície, aj investície do zlata majú svojich priaznivcov a odporcov. Z tohto pohľadu by sme mohli rozdeliť investorov na dva tábory – takých, ktorým zlato v investičnom portfóliu nemôže chýbať a naopak takých, ktorí sú presvedčení, že investície do zlata sú už prežitkom. Okrem toho, vždy keď cena zlata dosahuje zaujímavý rast, resp. prekoná významný cenový míľnik, rozprúdia sa o investovaní do zlata vždy búrlivé diskusie. Nech už ste teda na ktorejkoľvek strane investorského spektra, oplatí sa vedieť ako sa zlatu v uplynulých rokoch darilo.

Aké sú ceny zlata?

Pri pohľade na graf vývoja cien zlata, povedzme za posledných 20 rokov, si môžete všimnúť, že ide o stabilnú investíciu. Vhodná je teda skôr pre konzervatívnejších investorov, ktorí hľadajú bezpečný prístav pre svoje peniaze. Nečakajú vás tu žiadne prudké pohyby ceny smerom nadol či nahor počas dňa a tak má investovanie do zlata len málo spoločné so „špekulovaním na burze“.

Zlato teda môžeme považovať za stabilnú investíciu a spôsob zhodnotenia vašich úspor. Napokon, za uplynulých 20 rokov sa cena za trójsku uncu zlata zvýšila o vyše 400 %. Ak sa pozriete na graf ešte pozornejšie, zistíte, že zlato bolo bezpečnou investíciou aj počas krízových rokov a aj vďaka tomu sa neraz označuje ako „krízová komodita“.

Zdroje zlata nie sú nekonečné

Rovnako ako pri iných typoch investície, ani pri zlate nie je možné presne predpovedať ďalší vývoj ceny. Vzhľadom na to, že zlata je obmedzené množstvo a nie je možné žiadne ďalšie „vytvoriť“. Keďže ide o vyčerpateľný zdroj, dá sa celkom rozumne predpokladať, že cena zlata na trhu bude mať rastúcu tendenciu. Navyše, dopyt po zlate sa aj popri iných investičných možnostiach postupne zvyšuje, práve preto, že nikdy nie je na škodu mať v portfóliu aj tento typ aktíva. Ak si porovnáte vývoj cien žltého drahého kovu s inými typmi aktív, zistíte, že nie často s nimi koreluje a tak práve zlato môže vaše portfólio vhodne „podržať“ vtedy, ak bude väčšina iných aktív padať. Zabúdať netreba ani na to, že zlato je zaujímavou formou, ako svoje úspory celkom spoľahlivo ochrániť pred infláciou.

Aby sme však zostali nohami na zemi, je potrebné uviesť, že nie je možné s istotou tvrdiť, že v najbližších troch rokoch bude cena zlata len a len stúpať. S veľkou pravdepodobnosťou však bude mať hodnota v dlhodobom časovom horizonte stúpajúcu tendenciu a tak ide najmä o dlhodobú investíciu.

Ako investovať do zlata?

Ak by ste radi doplnili zlato do vášho investičného portfólia, oplatí sa vedieť, že máte viacero možností.

Fyzický nákup zlata

Tou najprirodzenejšou je nákup fyzického zlata, či už vo forme tehličiek alebo napríklad šperkov či mincí. V tomto prípade si treba vždy dôkladne preveriť predajcu. V tomto prípade ide aj z pohľadu zákona o tovar, ako každý iný.

V súvislosti s fyzickým nákupom zlata ako investíciou netreba zabúdať na to, že je potrebné ho bezpečne uložiť, aby bolo chránené nielen pred zlodejmi ale napríklad aj v prípade prírodnej katastrofy. Menšou nevýhodou je aj horšia likvidita. Ak budete chcieť predať zlatú tehličku, budete musieť nájsť vhodný spôsob, nepôjde to zrejme len tak ľahko a hneď.

„Zlaté“ podielové fondy

Druhou možnosťou, ako investovať do zlata je výber podielových fondov s týmto zameraním. Práve „zlaté fondy“ investujú časť svojich peňazí do tohto cenného kovu a jeho derivátov. Táto forma investície je vhodná vtedy, ak ste dostatočne trpezliví a zároveň máte veľký kapitál. Na prvé zisky si budete musieť počkať a rovnako netreba zabúdať na správcovské poplatky. Na druhej strane odpadáva potreba starať sa o fyzické zásoby zlata a rovnako je vyššia aj likvidita.

Investovanie cez ETF fondy

Ak už v súčasnosti investujete do ETF fondov obchodovaných na burze, tento spôsob vám určite nebude cudzí. Stačí si vybrať ETF fond, ktorý investuje do zlata či spoločností zameraných na jeho ťažbu.

CFD a Futures na zlato

Ak máte záujem investovať do zlata bez toho, aby ste ho museli fyzicky vlastniť, skladovať či akokoľvek s ním narábate a zároveň nemáte desaťtisíce eur na investovanie, vhodnou voľbou môžu byť CFD na zlato, ktorého princíp je veľmi jednoduchý – nakúpiť lacnejšie a predať drahšie. Ak by ste si radi trošku zašpekulovali s cenou zlata a preferujete skôr krátkodobé investície, vhodnou voľbou môžu byť aj Futures, teda kontrakty, podľa ktorého si aktívum v budúcnosti kúpite za určitú cenu. Pozor si však dajte na podmienky konkrétneho obchodníka a jeho poplatky.

Ako si rozvrhnúť investíciu do zlata?

Hoci investovanie do zlata má svoje nepopierateľné výhody a aj v súčasnosti má veľký význam, nemali by ste sa do jeho nákupu bezhlavo vrhať. Platí teda, že aj zlato by malo tvoriť určitú časť vášho portfólia v závislosti od toho, aké výnosy očakávate a od toho, do akej miery preferujete konzervatívnejšie aktíva. Každopádne platí, staviť všetko na jednu kartu sa pri investovaní nevypláca.

Zlato je teda veľmi dobrou voľbou aj v kombinácii s inými investíciami. Ak napríklad investujete do P2P pôžičiek, časť finančného zisku z tohto zdroja môžete takpovediac „preklopiť“ do zlata a postupne si budovať úspory chránené pred infláciou.

Zlato je najmä pre trpezlivých a zodpovedných

Ako sme už vyššie spomenuli, cena zlata má relatívne stabilný ale zároveň celkom pomalý vývoj. Tento typ investície preto zrejme nebude príliš lákavý pre „dobrodružných“ investorov vyznávajúcich obchodovanie s volatilnejšími aktívami a očakávajúcimi zhodnotenie na úrovni 10-20 % ročne. V prípade, že sa chcete investíciám venovať aktívnejšie, vhodné budú rôzne iné spôsoby, ako napríklad P2P pôžičky, investovanie do akcií či dokonca kryptomien.

Zlato by však vo vašom portfóliu určite nemalo chýbať, či už vo fyzickej podobe, alebo trebárs aj abstraktne na vašom burzovom účte.

Pridané dňa: 07.11.2021
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: