Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Kryptomeny ako nová možnosť platenia alebo investičný nástroj? Toto sa o nich oplatí vedieť!

Kryptomeny sú novým fenoménom nielen medzi mladými ľuďmi a technologickými nadšencami, ale získali si aj pozornosť odvážnejších investorov túžiacich po vysokých výnosoch. Kým niektorí sa snažia kryptomeny všemožne propagovať a vidia v nich potenciálne platidlo novej generácie, iní vnímajú kryptomeny skôr ako investičný nástroj či spôsob, ako svoje úspory ochrániť pred dohľadom štátu, bankárov a pred infláciou. Čo by ste o kryptomenách mali vedieť skôr ako sa rozhodnete pre ich nákup?

Čo je blockchain a čo sú kryptomeny?

Vo všeobecnosti platí, že investovať by ste mali iba do toho, čomu rozumiete. Najmä z tohto dôvodu je dôležité aspoň v základoch pochopiť, čo sú to kryptomeny, ako vznikajú a aké sú možnosti ich využitia. Aspoň základnú teóriu teda nemôžeme vynechať ani my. Medzi základné pojmy, ktoré by ste v súvislosti s kryptomenami mali poznať, patrí aj blockchain. Práve táto technológia tvorí základnú podstatu väčšiny kryptomien.

Blockchain ako dôveryhodná databáza

Blockchain nie je ničím iným, ako určitou formou databázy, do ktorej sa zapisujú transakcie. Tieto sú ale zapisované v rámci peer-to-peer siete, čo znamená, že k zápisu a ukladaniu záznamov dochádza bez dohľadu akejkoľvek autority (štát alebo napríklad banky). Zároveň, ukladané transakcie sú v nemennej a zabezpečenej forme, čo síce umožňuje spätnú verifikáciu ale znemožňuje akúkoľvek manipuláciu s uloženými údajmi. Znamená to, že údaje o uložených dátach sú spätne nemenné, čo takejto databáze dodáva dôveryhodnosť.

Ak teda v rámci blockchainu vykonáte transakciu z jedného účtu na iný (napríklad pri nákupe nejakej veci za kryptomenu), bude o tom existovať záznam, resp. dôkaz, ktorý bude nemenne uložený v blockchaine. Tento záznam sa nebude dať spätne nijak meniť ani upravovať, takže vždy bude dohľadateľné, že z peňaženky X putoval určité množstvo kryptomeny na účet Y.

Čo sú kryptomeny a na čo slúžia?

Vyššie sme už niekoľkokrát spomenuli kryptomeny a tak si poďme zodpovedať základnú otázku, čo sú kryptomeny vlastne sú. Ide o tzv. digitálne peniaze, ktoré majú potenciál slúžiť ako výmenný prostriedok. Hlavnou podstatou väčšiny kryptomien je asymetrická kryptografia, teda šifrovanie a potvrdzovanie prevodov digitálnymi podpismi a teda väčšina kryptomien je decentralizovaná (bez dohľadu či priameho vplyvu autority). Kryptomeny majú zároveň voči bežným menám, ako dolár či euro, celkom kolísavú hodnotu a mnohí teda vnímajú kryptomeny skôr ako investičnú príležitosť.

Kryptomenou nie je iba Bitcoin

Ak sa povie slovo kryptomeny, väčšine ľudí napadne práve Bitcoin, a to celkom oprávnene. Stále totiž ide o najvýznamnejšiu a doslova priekopnícku kryptomenu. Hoci si za ňu dnes môžete kúpiť už prakticky čokoľvek od kávy až po nehnuteľnosti, stále nie je možné Bitcoin považovať len za prostriedok výmeny, ktorý by mal nahradiť bežné peniaze. Ak sa na Bitcoin pozrieme ako na investičný nástroj, za uplynulých 10 rokov môžeme vidieť doslova fantastické zhodnotenie v tisícoch percent. Hoci na svete za túto dobu pribudlo viacero „bitcoinových milionárov“, investovanie do kryptomien má aj svoje tienisté stránky.

Investície do kryptomien – vysoké riziko a vysoké výnosy?

Nechajme teraz stranou technické záležitosti a pozrime sa na kryptomeny očami investora túžiaceho po vysokých výnosoch. Ak si pozriete grafy vývoja cien niektorých kryptomien, sami uvidíte výrazné výkyvy v cene, čo v praxi znamená, že vhodným načasovaním môžete dosiahnuť veľmi zaujímavý výnos. Na druhej strane, s prísľubom vysokých výnosov sa vždy spája aj vysoké riziko straty a pri investovaní do kryptomien to nie je inak. Je síce veľmi málo pravdepodobné, že by povedzme Bitcoin stratil za deň 80 % svojej hodnoty, no treba si uvedomiť, že kryptomeny sú oblasťou absolútne neregulovanou, čo láka aj rôznych špekulantov a podvodníkov.

Prečo sú teda kryptomeny považované za vysoko rizikovú investíciu? V prvom rade ide o ich volatilitu, menšie kryptomeny môžu aj v priebehu dňa voči euru alebo doláru výrazne posilniť či oslabiť, a to kľudne aj o desiatky percent. Skrátka, kým ráno budete „v zisku“ povedzme 50 %, poobede už môžete naopak, počítať straty. Okrem toho, ničím výnimočným nie sú ani hackerské útoky na burzy s kryptomenami, takže ak nemáte kryptomenu uloženú vo svojej peňaženke, na burze môžete o svoj vklad pomerne ľahko prísť.

Niektoré kryptomeny môžu byť navyše sami o sebe podvodom, kedy ich vývojári len predstierajú činnosť, aby nalákali investorov túžiacich po rozprávkovom zhodnotení. V tomto smere teda investície do niektorých (najmä menej známych) kryptomien pripomínajú skôr hazard a vhodné sú akurát tak na krátkodobé špekulácie.

Ak sa napriek vyššie uvedenému rozhodnete investovať do kryptomien a nechcete sa popáliť, orientujte sa najmä na TOP 10 kryptomien. Nájdete medzi nimi Bitcoin, Ethereum ale aj meme kryptomenu Dogecoin, ktorú v uplynulom roku propagoval najmä Elon Musk. Hoci Dogecoin neprináša žiadnu prevratnú technológiu, investorom vyčaroval úsmev na tvári najmä exponenciálny nárast ceny v máji 2021. Pred investovaním do konkrétnej kryptomeny si vždy dôkladne pozrite graf vývoja ceny, zistite si čo najviac o vývojárskom tíme (ak je známy), o ich cieľoch a problémoch, ktoré má daná kryptomena riešiť. Nenechajte sa nalákať na sľuby o vysokých výnosoch, vždy sa skôr zaujímajte, čo sa za konkrétnou kryptomenou skrýva.

Pre koho je investovanie do kryptomien vhodné?

Rozhodnutie, či investovať alebo neinvestovať do kryptomien necháme na vás. Určite ale nie je na škodu mať aspoň časť peňazí alokovaných v rizikových investíciách a aj v prípade mnohých svetoznámych investoroch už majú kryptomeny svoje miesto v investičnom portfóliu. Popri investovaní do zlata či do akcií, ktoré majú skôr dlhodobý charakter, môžete časť svojich nasporených peňazí „pustiť“ práve do kryptomien. Ak si investíciami ale chcete sporiť na dôchodok, odporúčame iné aktíva, ktoré sú stabilnejšie.

Na záver ešte dodajme, že investovanie do kryptomien je vhodné najmä pre dobrodružných investorov, ktorých v tých extrémnejších prípadoch nezaskočia ani denné výkyvy cien na úrovni niekoľkých desiatok percent. Investovanie do kryptomien je v mnohých ohľadoch ešte stále celkom nové a tak je vhodné pre tých, ktorí sa v technológiách vyznajú, ale aj na krátkodobé špekulácie, kedy si chcete trochu „zariskovať“. Okolo kryptomien sa pohybuje aj veľa podvodníkov, takže viac ako v prípade iných investícií platí, že každé rozhodnutie si treba zvážiť a všetko dôkladne preveriť.

Pridané dňa: 20.01.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: