Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Nástrahy sociálnych sietí

Výrok, že sociálne siete sú fenoménom dnešnej doby už znie ako klišé, avšak pravdou zostáva, že denne ich využívajú približne 4 miliardy ľudí. Reč pritom nie je iba o Facebooku, Instagrame či TikToku, ale aj ďalších sociálnych platformách využívaných na komunikáciu, vytváranie diskusných skupín a zdieľanie informácií. Nástrah sociálnych sietí je preto viac než dosť, pričom rôzni podvodníci a špekulanti striehnu nielen na deti a seniorov, ale rovnako aj investorov. Pozreli sme sa na 5 rozšírených nástrah na sociálnych sieťach, s ktorými sa pri hľadaní investičných príležitostí môžete stretnúť.

Deň bez využitia niektorej zo sociálnych sietí či komunikačnej platformy si veľa ľudí dnes už ani nevie predstaviť. Sú zdrojom nových informácií, spôsobom komunikácie, zdieľania multimédií a mnohých ďalších aktivít. Ak ich používate správnym spôsobom, dokážu byť veľmi užitočné a v mnohých smeroch náš každodenný život uľahčujú. Každá minca však má dve strany a tak netreba zabúdať, ako ľahko si môžete od sociálnych sietí vybudovať závislosť, prípadne sa na nich stať obeťou podvodu či utrpieť ujmu v dôsledku ich neuváženého používania.

Na sociálnych sieťach nečíha nebezpečenstvo iba na mládež a seniorov

Sociálne siete sú už dlhšie cieľom rôznych výskum zo strany odborníkov, ktorí sa snažia pomenovať a vymedziť to, ako nás ovplyvňujú a s akými negatívnymi javmi pri ich používaní môžeme počítať. Ničím výnimočným totiž nie sú ani rôzne správy o podvodoch, ktoré sa darí realizovať práve prostredníctvom sociálnych sietí, anonymite páchateľa a prílišnej dôverčivosti používateľa. Úprimne treba priznať, že sociálne siete sú pre pôsobenie rôznych skupín podvodníkov vhodnou pôdou a na tento účel používajú celý rad nástrojov od ukradnutých identít, falošných profilov až po vyslovene podvodné reklamy.

Obeťami rôznych podvodov na sociálnych sieťach sa stávajú najmä mladí a seniori. Určite ste už počuli o rôznych „romantických“ podvodníkoch vydávajúcich sa za lekárov či vojakov v zahraničí, ktorým sa od svojich obetí podarilo postupne vylákať tisíce až desaťtisíce eur. Najmladší a najstarší však zďaleka nie sú jedinými ohrozenými skupinami, na sociálnych sieťach môžu do pasce podvodníkov ľahko padnúť najmä menej skúsení investori.

V celom online priestore nájdete množstvo užitočných informácií o tom, ako investovať, či uprednostniť P2P pôžičky alebo iné aktíva a ako čo najefektívnejšie zhodnotiť svoje úspory. Čaká tu však na vás aj množstvo zavádzajúcich informácií a množstvo príležitostí urobiť krok vedľa. Nemusíme byť ale reč iba o podvodoch. Nástrahy spočívajú aj v tom, že sociálne siete a komunikačné platformy sú vhodným prostredím na rôzne manipulácie s trhmi, ovplyvňovanie ceny a dohody neférové voči ostatným investorom.

Keďže investovanie má byť predovšetkým zodpovedné a bezpečné, zamerali sme sa na nástrahy sociálnych sietí, ktorých neodhalenie by mohlo patriť medzi vaše najväčšie investičné omyly.

Zneužitie známych tvárí vo falošných reklamách

S týmto typom podvodov sa stretol zrejme už každý, kto trávi svoj čas na Facebooku. Práve na jednej z najpopulárnejších sietí ste sa mohli dozvedieť ako niektoré celebrity či politici zázračne zbohatli investovaním do kryptomien či iných, prevažne špekulatívnych aktív. Súčasťou takýchto reklám boli rôzne fotomontáže a snaha vyvolať dojem, že ide o informáciu vydávanú denníkom alebo časopisom. Ak ste sa na takéto reklamy pozreli bližšie, zistili by ste, že ide o nie celkom premyslené lákanie do rôznych pochybných investičných schém, ktorých cieľom bolo jediné – zárobok pre tých, ktorí ich vymysleli.

Podvodníci sa neštítili využiť tváre rôznych verejne známych ľudí a dokonca aj takých, ktorí sú známi svojím pozitívnym vzťahom k investovaniu, čo takejto falošnej reklame malo dodať punc dôveryhodnosti. Ako sa brániť? V prvom rade si všetko dôkladne preverovať, všímať si kvalitu textu (reklamné texty sú často prekladané strojovo a je to aj vidno) a nepodľahnúť fantastickým nadpisom sľubujúcim okamžité zbohatnutie. Ak niekde čítate, že sa dá „denne zarobiť 5 000 eur vďaka tomuto jednoduchému triku“, je to skrátka podvod.

Spôsobovanie nebezpečenstva zámeny

Taktika otrockého napodobňovania sa nevyhýba ani sociálnym sieťam a veľmi rozšírená je najmä na Facebooku a Instagrame. O čo ide? Podvodníci zneužijú logo, názov a vytvoria si kópiu oficiálneho profilu, prípadne Facebook stránok známej burzy alebo internetového brokera. Následne vás pod hlavičkou tohto profilu kontaktujú s tým, že potrebujú overiť niečo vo vašom účte a je potrebné kliknúť na priložený link. V domnienke, že ide o oficiálnu komunikáciu burzy či brokera, kliknete a zrazu sa dostanete rovno do nastraženej pasce v podobe rovnako napodobnených webstránok, ktorých primárnym cieľom je vylákať od vás údaje, ktoré podvodníci následne zneužijú.

Ukradnutie identity vplyvným investorom

Podobným typom podvodu je vydávanie sa za niekoho iného, s tým, že nejde o napodobňovanie obchodnej spoločnosti, ale o „krádež“ identity. Veľa ľudí, ktorí sa o investovanie zaujímajú, sledujú na sociálnych sieťach iných investorov, ktorým sa darí a ktorí sú ochotní deliť sa o svoje tipy a triky. Na tom nie je nič zlé, avšak takýchto „investičných influencerov“ sa snažia podvodníci často napodobňovať.

Podvodníci si jednoducho založia falošný účet s menom známeho investora a následne fanúšikom či sledujúcim pravého profilu píšu správy s podvodnými ponukami. Menej pozorný investor sa môže stať ľahko obeťou podvodu, pretože prehliadne, že nejde o pravý profil tej osoby, ktorej dôveruje. V tomto smere sa preto oplatí trošku upraviť staré známe príslovie na „dôveruj, ale pravosť profilu vždy preveruj“.

Investičným expertom? Na sociálnych sieťach rýchlo a ľahko

Kým sa v minulosti stal niekto uznávaným expertom na investície, vyžadovalo si to aj roky tvrdej driny. Dnes vám stačí dobré vystupovanie, kvalitne nastrihané videá a sľuby o tom, ako si s minimom starostí a vedomostí zabezpečíte vysnívaný život. Na sociálnych sieťach je veľmi jednoduché stať sa „investičným influencerom“ a v prípade menej stabilných aktív svojím konaním dokonca ovplyvňovať dianie na trhu. Podľa odhadov až vyše 80 % nádejných investorov čerpá informácie práve zo sociálnych sietí ako je Facebook, či komunikačných platforiem ako napríklad Telegram.

Vo svoj prospech využívajú tzv. social proof koncept, alebo ak chcete, efekt stádovitosti. Je založený na tom, že máme tendenciu správať sa tak, ako si myslíme, že sa správajú aj ostatní. Vždy je totiž jednoduchšie „ísť s davom“, ako si pri rozhodnutiach robiť dôkladný prieskum. Neverte preto každému, kto na sociálnych sieťach rozdáva investičné rady, hoci vás aj nechá nahliadnuť do vlastného portfólia. Hneď ako spľaskne investičná bublina, zľahne sa po takýchto expertoch zem, čo bolo vidno napríklad aj pri popularite investovania do kryptomien v roku 2017, 2021 a tiež pri „NFT mánii“ v tom istom roku.

Spoplatnené skupiny s insiderskými informáciami

Skupiny na sociálnych sieťach a komunikačných platformách sú skvelým spôsobom budovania komunity a združovania ľudí so spoločnými záujmami. Samozrejme, aj tieto skupiny sa dajú zneužívať na nekalé účely. Existuje veľa rôznych skupín pre investorov, do ktorých je vstup podmienený platením pravidelných poplatkov.

Okrem toho, že sa často tvária ako uzavreté a veľmi exkluzívne, dostávate tu tipy, kedy napríklad kúpiť alebo predať akcie, prípadne sa máte možnosť zapojiť do rôznych pump & dump schém, alebo k tzv. insider tradingu. Hoci zopár úspechov si ako člen takejto skupiny možno pripíšete, netreba zabúdať, že hlavným účelom je obohatenie jej prevádzkovateľov.

Hoci nemusí ísť vyslovene vždy o podvod, tak si treba uvedomiť, že cesta k úspešnému investovaniu určite nevedie cez to, že si budete platiť pár eur mesačne za „zaručené tipy“ na investovanie. Na záver teda len zdôraznime, že na sociálnych sieťach zďaleka netreba veriť všetkému a na mieste je mimoriadna ostražitosť, veď napokon, ide práve o vaše peniaze...

Pridané dňa: 29.11.2023
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: