Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Nehnuteľnosti v zahraničí

Ak máte voľné finančné prostriedky, ktoré nechcete nechať napospas vysokej inflácii, určite sa pravidelne zaujímate o rôzne možnosti ako investovať. Písali sme už o tom, prečo investovať do zlata, nehnuteľností, prípadne do kryptomien. Ale čo tak zahraničné nehnuteľnosti, sú ešte stále zaujímavou investičnou príležitosťou?

Keď vám je Slovensko primalé

Chceli by ste investovať do nehnuteľnosti, no všetky dostupné ponuky na Slovensku už máte prejdené a nič zaujímavé ste nenašli? Možno je načase pozrieť sa aj za hranice, kde je realitný trh veľmi pestrý a vyberať si môžete z omnoho širšej ponuky. Na Slovensku ceny nehnuteľností v uplynulých mesiacoch na cene výrazne stúpli a hoci je možné aktuálne badať ich stagnáciu, ponuka dostupných bytov a domov je stále celkom obmedzená. Aj napriek ochladeniu záujmu zo strany kupujúcich sú nehnuteľnosti na Slovensku stále cenovo porovnateľné s niektorými oblasťami západnej Európy.

Ak je reč o zahraničných nehnuteľnostiach, bola by škoda obmedziť sa iba na porovnávanie cien. Niektoré typy nehnuteľností na Slovensku nie sú dostupné vôbec, alebo iba obmedzene, a tak sa oplatí za hranicami našej vlasti hľadať nielen kvôli cene, ale aj pre atraktivitu niektorých lokalít a zaujímavé možnosti ich využitia nielen za účelom zhodnotenia. Vhodnou investíciou tak môže byť napríklad aj malý domček niekde v exotike na pláži.

Investícia do nehnuteľnosti v zahraničí prináša mnohé výhody

Rovnako ako pri každej inej investícii, aj v prípade, že sa rozhodnete kúpiť nehnuteľnosť v zahraničí, je dobré prísť s určitým plánom a vhodne nastavenými očakávaniami. Už vopred by ste mali mať ujasnené, ako budete nehnuteľnosť financovať, o aký typ nehnuteľnosti by malo ísť (byt, apartmán, dom v rámci rezortu, chata...), ako by mala byť nehnuteľnosť vzdialená od vášho bydliska a tiež, aké s ňou máte zámery. Počas toho, ako ju budete vlastniť ju totiž môžete nielen prenajímať, ale aj využívať pre seba.

Ak sa povie nehnuteľnosť v zahraničí, mnohým investorom celkom prirodzene napadne niečo pri mori. Okrem toho, že ide o celkom romantickú predstavu, mať malý domček či apartmán kúsok od pláže, výhodou je, že budete mať vždy kam ísť na dovolenku. Dobre si ale treba rozmyslieť či počas hlavnej turistickej sezóny nebudete svoju nehnuteľnosť prenajímať na dosiahnutie extra príjmu a vy sa sem následne neuchýlite po jej skončení. Počas turisticky atraktívnych mesiacov môžu byť výnosy z prenájmu nehnuteľnosti pri mori veľmi zaujímavé. Napokon, ak si ako lokalitu vyberiete povedzme juh Španielska, tak aj mimo sezóny máte kam utiecť zo slovenskej zimy niekam, kde je aspoň o trochu teplejšie.

Pri hľadaní nehnuteľnosti v zahraničí sa pochopiteľne nemusíte orientovať iba na prímorské oblasti. Viacero možností máte pokojne aj kúsok za hranicami niekde v peknej prírode. Okrem zaujímavej investície tak získate vlastné víkendové sídlo, do ktorého sa môžete uchýliť vždy, keď vás omrzí ruch mesta. Premýšľať ale môžete aj nad lokalitami, ktoré sú vyhľadávané zo strany študentov, či zamestnancov veľkých fabrík, ktorí si potrebujú na niekoľko mesiacov nájsť prechodné bývanie kvôli práci.

Hľadať nájomníkov či inak si zabezpečiť obsadenosť vlastnenej nehnuteľnosti je dnes omnoho jednoduchšie ako v minulosti. Využiť totiž môžete rôzne platformy na poskytnutie dlhodobých či krátkodobých prenájmov, ako napríklad Airbnb. Napokon, mnohí investori kupujú byty v turistami vyhľadávaných miestach práve s týmto cieľom – aby ich cenovo dostupným spôsobom zatraktívnili pre tých, ktorí túto platformu využívajú a prichádzajú sem na kratšie víkendové výlety.

Zásadnou výhodou investičných nehnuteľností (či už doma alebo v zahraničí) je možnosť dvojitého zhodnotenia. Okrem toho, že cena nehnuteľnosti v čase porastie, tak počas vlastníctva môžete mať výnos aj z prenájmu. Vo všeobecnosti platí, že ak si vyberiete vyhľadávanú alebo inak perspektívnu lokalitu, určite nebudete mať problém nehnuteľnosť v prípade potreby predať a ešte na tom aj zarobiť.

Aj investície do nehnuteľností v zahraničí majú svoje úskalia

Ako každú inú investíciu, aj prípadnú kúpu nehnuteľnosti je potrebné dôkladne zvážiť a vedieť o všetkých rizikách a spôsoboch, ako ich eliminovať. Každý skúsený investor predsa vie, že nič nejde samo od seba a vždy treba konkrétne ponuky dôkladne zvážiť. Pripravili sme pre vás prehľad možných úskalí, ktoré by vašu radosť z novonadobudnutej nehnuteľnosti mohli rýchlo pokaziť.

Dane z nehnuteľností a zákony

Úplným základom je vždy si čo najviac zistiť nielen o konkrétnej lokalite, ale aj samotnej krajine a jej zákonoch. Platí to aj v prípade, že by ste sa orientovali iba na krajiny v rámci EÚ. Predovšetkým sa treba zamerať na daňové zákony a konkrétne podmienky, ktoré by pre vás ako investora platili. V niektorých štátoch sú daňové sadzby pre zahraničných investorov vyššie, pokojne aj v desiatkach percent ročne z hodnoty nehnuteľnosti. Navyše, v prípade prenajímania počítajte aj s ďalšími daňami a povinnosťami, ktoré by vám mohli poriadne skresať očakávané výnosy.

Vzdialenosť nehnuteľnosti

Investovať do nehnuteľnosti môžete takmer po celom svete, treba sa však vždy zamyslieť či vám to dáva zmysel. Treba si preto určiť hranicu, za ktorú už nepôjdete. Ak si napríklad kúpite byt v Argentíne a budete tam chcieť aspoň raz ročne cestovať, zrátajte si ceny leteniek a strávený čas cestovaním v priebehu niekoľkých rokov nevraviac o tom, že v prípade mimoriadnej udalosti sa tam narýchlo dostanete len ťažko. Inak to ale nie je ani v prípade Európy. Napríklad aj apartmán v Španielsku môže byť vzdialený povedzme 2 500 km, čo je relatívne dosť, ak by ste sem chceli chodiť niekoľkokrát do roka. Aj z tohto dôvodu sú medzi tuzemskými investormi obľúbené skôr nehnuteľnosti v Chorvátsku či Bulharsku, kde sa za relatívne dostupné peniaze dá dostať aj autom do niekoľkých hodín.

Samozrejme, ak natrafíte na zaujímavú investičnú príležitosť, nenechajte sa hneď obmedzovať vzdialenosťou, myslite však na to, že ide o jeden z veľmi dôležitých faktorov.

Správa zahraničnej nehnuteľnosti

Každá nehnuteľnosť si vyžaduje určitú starostlivosť. Vždy by ste preto už vo fáze výberu investície mali mať zodpovedanú otázku, kto a akým spôsobom sa vám o nehnuteľnosť bude starať. Ak ide o nehnuteľnosť veľmi vzdialenú, je potrebné mať na tento účel dohodu s niekým, kto správu prevezme za vás. Všetky tieto služby samozrejme stoja peniaze a mali by ste ich zohľadniť pri vašich odhadovaných výnosoch.

Kľúčový je výber zaujímavej lokality

Už vyššie sme spomenuli, že investičná nehnuteľnosť v zaujímavej lokalite je doslova ako „zlatý grál“. Skutočným orieškom je však takú nájsť, a to môže robiť problém aj skúseným investorom. Niektoré lokality sú už medzi investormi natoľko obľúbené, že ceny nehnuteľností sú vyhnané veľmi vysoko. Typickým príkladom sú napríklad nehnuteľnosti v Dubaji či dokonca už aj niektoré lokality v spomínanom Chorvátsku. V tomto smere preto platí, že nemusíte vždy investovať tam, kde je to práve „vychytené“, ale skôr sa pokúsiť objaviť lokalitu s dobrým potenciálom.

Pozor na podvodníkov

Bohužiaľ, aj v prípade kúpy nehnuteľnosti v zahraničí môžete naraziť na rôzne klamlivé ponuky. Vždy by ste si teda pred fyzickou kúpou nehnuteľnosti mali možnosť ju prehliadnuť a overiť jej skutočný stav. Pozor si tiež treba dať na právne vady, napríklad či nie je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom alebo vecným bremenom, z čoho by pre vás vyplývali viaceré obmedzenia a starosti.

Obozretnosť treba aj v prípade nepriamych investícií prostredníctvom dlhopisov či crowdfundingového financovania. V tomto prípade by ste si mali overiť či daná nehnuteľnosť skutočne existuje a či ste si len nekúpili drahý prísľub budúceho projektu s neistou budúcnosťou.

Na záver len dodajme, že investícia do nehnuteľnosti v zahraničí môže byť veľmi zaujímavá, či už z pohľadu skúseností, možností, ktoré vám ponúkne, alebo aj výnosnosti. No zároveň platí, že treba nájsť tú správnu príležitosť, mať vyriešené financovanie a taktiež sa nebáť trochu zariskovať.

Pridané dňa: 10.11.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: