Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Realitná kancelária alebo vlastný inzerát?

Plánujete predať alebo prenajať nehnuteľnosť, prípadne naopak, chcete do nehnuteľnosti investovať, a váhate či osloviť realitnú kanceláriu? Na otázku či osloviť realitku alebo nie, neexistuje vždy jednoznačná odpoveď. Ako vám kvalitná realitná kancelária dokáže pomôcť, koľko vás to celé môže stáť a kedy je lepšie vziať veci do vlastných rúk?

Kúpa a predaj nehnuteľnosti si vyžaduje plán

Niet pochýb, že nehnuteľnosti sú z finančného aj praktického hľadiska významným druhom majetku. Väčšina ľudí rieši prevod vlastníctva nehnuteľnosti maximálne pár krát za život, do kúpy bytu či domu neraz smerujú aj celoživotné úspory, výnosy z investícií a financie viacerých členov domácnosti. Jednoducho, byty a domy si drvivá väčšina ľudí nekupuje na každodennej báze, a tak ide o dôležitý krok vyžadujúci si náležitú pozornosť. Minimálne skúsenosti s prevodovom nehnuteľností sú bohužiaľ jedným z dôvodov, prečo v tomto smere stále dochádza k rôznym pochybeniam a v tých horších prípadoch aj podvodom.

Jednou z prvých otázok, ktorú budete v súvislosti s predajom, kúpou alebo prenájom nehnuteľnosti riešiť je, či sa obrátite na realitnú kanceláriu alebo sa všetko pokúste vyriešiť sami. Dokonca, aj keď sa rozhodnete pre druhú možnosť, sami si nehnuteľnosť nafotíte a pridáte inzerát, je veľká pravdepodobnosť, že vám naň budú reagovať predovšetkým realitné kancelárie. Moment, kedy sa vám po dvoch týždňoch od zverejnenia inzerátu na predaj bytu ozve už asi dvanásta realitná kancelária vo vás možno nahlodá pochybnosti o tom, či by ste naozaj nemali predaj zveriť odborníkovi.

Ešte skôr ako sa bližšie pozrieme na výhody služieb realitných kancelárií treba poznamenať, že ani spolupráca s realitkou nie je automaticky zárukou úspechu, a to bez ohľadu na to či ide o nehnuteľnosť primárne určenú na bývanie alebo nehnuteľnosť ako investíciu.

Výhody služieb realitných kancelárií

Ak sa budete o kúpe či predaji nehnuteľnosti rozprávať s kolegami, známymi alebo kamarátmi, sme presvedčení, že rovnako ako nájdete odporcov realitných kancelárií, tak nájdete aj jej zástancov, ktorí boli s realitkou veľmi spokojní.

Skôr ako spomenieme konkrétne výhody, určite sa opýtajte kamarátov a známych, či nemajú odporúčanie na skutočne šikovného realitného makléra. Neorientujte sa nutne podľa zvučného mena realitnej kancelárie, úspech pri predaji či kúpe totiž najviac záleží od prístupu konkrétneho makléra. Vo fáze výberu realitnej kancelárie sa preto orientujte najmä podľa referencií na konkrétnych maklérov. Ak natrafíte na toho správneho, tak určite môžete počítať s nasledovnými výhodami.

Úspora času

Predaj, prenájom ale aj kúpa tej správnej nehnuteľnosti je časovo náročnou činnosťou, ktorá si bude vyžadovať stretávanie, telefonovanie a dohadovanie termínov. Realitná kancelária toto všetko vyrieši za vás a vy budete komunikovať už iba s maklérom. Nezanedbateľné sú aj ďalšie starosti, ktoré si vďaka realitke ušetríte. Maklér bude s prípadnými záujemcami komunikovať za vás, postará sa tiež o fotografie, videá a tiež zverejnenie a aktualizáciu inzerátov. Dorieši za vás tiež vklad do katastra nehnuteľností a celý prevod vlastníctva až po samotné odovzdanie kľúčov.

Súvisiace právne služby v cene

Výhodou realitných kancelárií sú balíky služieb, ktoré obsahujú nielen samotné sprostredkovanie kúpy alebo predaja, ale aj súvisiace právne služby, poplatky na katastri a prípadne ďalšie záležitosti naviazané na prevod vlastníctva. Nemusíte si tak dávať vypracovať zmluvy samostatne, prípadne si sťahovať vzory z internetu a dávať si kontrolovať právnikovi. Realitné kancelárie spravidla zabezpečujú právny servis na veľmi dobrej úrovni.

Odborné poradenstvo

Za akú cenu nehnuteľnosť predávať? Ako počítať s prípadnou zľavou? Ako byt naštylizovať, aby vyzeral čo najlepšie? Šikovný realitný maklér vám na všetky tieto otázky dá odpoveď a bude sa snažiť, aby vaša nehnuteľnosť na realitných portáloch a počas obhliadok vynikla v tom najlepšom svetle. Pridanou hodnotou makléra sú pritom aj skúsenosti z praxe. Môže vás upozorniť na niektoré typy podvodov, ku ktorým pri prevodoch nehnuteľností dochádza, alebo na potenciálne problematických záujemcov.

Niečo za niečo: koľko zaplatíte realitnej kancelárii?

Služby poskytované realitnými kanceláriami nie sú pochopiteľne poskytované zadarmo. Platí jednoduché pravidlo, že províziu realitnej kancelárii platí ten, kto si realitné služby objednáva. Ak teda predávate nehnuteľnosť, s vybranou realitnou kanceláriou uzatvoríte sprostredkovateľskú zmluvu, ktorej súčasťou bude aj dohodnutie provízie a moment jej úhrady – spravidla po úspešnom predaji.

Na Slovensku aktuálne existuje okolo 4 000 realitných kancelárií a ide o veľmi konkurenčné prostredie. Výška provízií je preto rôzna a rovnako ako minimum, tak ani maximum nie je obmedzené zákonom. Najčastejšie sa ale stretnete s províziou vo výške 3 až 6 % z predajnej ceny. Tieto sadzby však platia iba pri tzv. štandardných nehnuteľnostiach, pri náročnejších typoch nehnuteľností, ako sú napríklad vily, zámočky či komerčné nehnuteľnosti sa odmena určuje individuálne.

Okrem samotnej provízie sa zaujímajte aj o to, čo všetko zahŕňajú služby realitného makléra a za čo by ste si už museli priplatiť extra. Súčasťou bežných služieb je spravidla analýza cien porovnateľných nehnuteľností, vypracovanie stratégie predaja, nafotenie nehnuteľnosti a zverejnenie inzerátov, organizovanie prehliadok a komunikácia so záujemcami. Ako sme už spomínali, veľmi často je súčasťou aj právny servis, zabezpečenie úschovy a podanie návrhu na vklad do katastra.

Služby jednotlivých realitných kancelárií sa oplatí detailne porovnať aj s ohľadom na vaše špecifické potreby a požiadavky. Môžete totiž natrafiť na realitnú kanceláriu s dlhým zoznamom ponúkaných služieb v rámci provízie, avšak jej výška bude atakovať 10 %. Iná realitka vás zas naopak bude lákať na „najnižšiu províziu“ na trhu, no prakticky za každý úkon si bude pýtať extra poplatok. Vždy preto venujte maximálnu pozornosť návrhu sprostredkovateľskej zmluvy a nepodpisujte ju, kým jej určite neporozumiete. V realitách ide o veľké sumy a pár percent hore dole rozhodne neznamená, že ide o málo peňazí.

S realitnou kanceláriou alebo bez?

Aké je teda rozuzlenie? Konkrétna odpoveď vždy bude záležať od vašej konkrétnej situácie. Ak dostatočne veríte svojim schopnostiam, radi fotíte a v realitách sa aspoň trochu vyznáte, pokojne svoju nehnuteľnosť ponúknite na predaj alebo prenájom svojpomocne. Rovnako to platí v prípade, ak vám predaj nesúri a chcete iba skúsiť, či sa nájde nejaký záujemca. Bez realitnej kancelárie ušetríte pár tisíc na provízii, no na strane druhej na vás môžu čakať iné výdavky, napríklad za služby právnika, zverejnenie inzerátov, prípadne poplatok fotografovi.

Ak naopak nemáte príliš veľa času zverejňovať inzeráty, fotiť a potom si aj dohadovať obhliadky a v realitách sa vôbec neorientujete, oslovte radšej realitnú kanceláriu. Starostí budete mať určite menej, no za cenu toho, že zo zinkasovanej sumy za nehnuteľnosť si ešte časť odkrojí práve realitná kancelária.

Pridané dňa: 29.05.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: