Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Šetrite v malom a dokážete šetriť vo veľkom

Šetrenie a uvážlivé narábanie s peniazmi je pre niektorých ľudí úplne prirodzené, pričom pre iných môže byť problém nedostať sa každý mesiac do mínusu. Dobrou správou je, že ak vám finančná nedisciplinovanosť robí starosti, dá sa to zmeniť. Možností, ako ušetriť, je viacero, no budete musieť trošku zmeniť svoje návyky. Poradíme vám, ako sa naučiť šetriť v malom a po malých sumách smerovať k väčšej finančnej rezerve.

Zvyšovanie cien číha všade

Máte pocit, že sa na vás v poslednom období z každej strany valia správy o zvyšovaní cien a že už čoskoro vám vaša výplata nebude stačiť? Nie ste v tom sami, inflácia už pomaly dosahuje dvojcifernú hodnotu a rýchlo zvyšujúce sa ceny sú citeľné pri nákupoch potravín, tankovaní, ale napríklad aj v oblasti služieb. Je prirodzené, že so stúpajúcimi cenami pravdepodobne spozorniete, a to najmä, ak nemáte nič ušetrené a fungujete štýlom „od výplaty do výplaty“.

Zvyšovanie cien pociťujú úplne všetci, najviac však „bolí“ ľudí s nízkymi príjmami a nízkou, resp. žiadnou finančnou rezervou. Aby ste sa s nasledujúcim ťažším obdobím dokázali po finančnej, ale aj psychickej stránke lepšie vyrovnať, je najvyšší čas osvojiť si niektoré zásady šetrenia. Vďaka týmto zásadám sa vám aj z mála podarí niečo ušetriť a postupne si tak budovať rezervu na horšie časy, alebo neočakávané výdavky. Nezabudnite tiež na to, že kto sa naučí šetriť v malom, ušetrí neskôr aj vo veľkom. Šetrenie preto neberte ako nevyhnutné zlo, či obmedzovanie sa, ale príležitosť zefektívniť svoj život a zabezpečiť si lepšiu budúcnosť.

Tipy ako minimalizovať svoje náklady a ušetriť

Netvrďte o sebe, že nedokážete nič ušetriť. Dokáže to totiž každý a to dokonca aj z relatívne malého príjmu a hoci to nie je ľahké, sme presvedčení, že nasledujúcich 5 tipov vám pomôže v budovaní správnych finančných návykov.

Zostavte si dôkladnú analýzu nákladov

Máte pocit, že po prijatí výplaty na účet sa vám razom všetky peniaze niekam „rozkotúľajú“ a potom sa do konca mesiaca musíte už iba obmedzovať? Ak chcete situáciu uchopiť do vlastných rúk, budete na začiatok potrebovať dôkladnú analýzu. Tá by mala obsahovať koľko, kedy a za čo míňate peniaze. Pokojne si spravte tabuľku, oddeľte nevyhnutné výdavky od tých zbytočných a pokojne si k tomu priložte aj bločky z nákupov za uplynulý mesiac, aby ste na nič nezabudli. Pomôže vám možno, ak si mesačné výdavky rozpočítate na dni alebo týždne.

Do analýzy zároveň nezabudnite zahrnúť všetky príjmy a sami uvidíte, aká je vaša bilancia. Týmto spôsobom zistíte, kde míňate peniaze zbytočne a rovnako si možno uvedomíte, že rôzne drobnosti, ktoré si kupujete len tak pre radosť, vás vo výsledku vyjdú na celkom dosť.

Stanovte si čo najpresnejší rozpočet

Druhým krokom po dôkladnej analýze by malo byť stanovenie rozpočtu, podľa ktorého budete na konci mesiaca vždy „v pluse“. Suma, ktorá vám zostane bude neskôr tvoriť vaše úspory. Ak vám vyjde na konci mesiaca povedzme 100 eur a toto sa vám podarí dodržať celý rok, budete mať odložených 1 200 eur, čo je už celkom zaujímavé. Pri stanovovaní rozpočtu môžete použiť rôzne pravidlá, často sa využíva delenie 50 – 30 – 20. V tomto prípade tvorí 50 % nevyhnutných výdajov, 30 % na veci, ktoré vám urobia radosť a 20 % na úspory. Samozrejme, toto rozdelenie si môžete ľubovoľne upraviť podľa vašich možností a priorít.

Fixné výdavky skúste znížiť

Je pochopiteľné, že nemôžete zrazu len tak prestať platiť za elektrinu či teplú vodu. Skúste ale medzi svojimi fixnými nákladmi nájsť možnosti, ako ich aspoň trochu znížiť. Môžete napríklad zrušiť predplatné niektorých streamovacích služieb, pokúsiť sa o refinancovanie starých úverov s cieľom dosiahnuť nižší úrok, alebo si vybrať lacnejší paušál u mobilného operátora. Skúste premýšľať nad tým, čoho sa dokážete vzdať bez toho, aby ste túto stratu pociťovali ako ujmu.

Dajte zbohom impulzívnym nákupom

Ak ste odhodlaní, že sa naučíte šetriť peniaze, odolať impulzívnym nákupom bude zrejme to najťažšie. Často si totiž kupujeme rôzne zbytočnosti, ktoré nepotrebujeme len preto, že sa vám zrazu zapáčili na regáli v obchode. V tomto prípade budete potrebovať pevnú vôľu a trochu cviku. Na začiatok je zaujímavou pomôckou tzv. pravidlo 24 hodín. Ak si niečo chcete kúpiť, počkajte s rozhodnutím aspoň 1 deň a sami uvidíte, či po danej veci stále tak túžite.

Naučte sa šetriť energiami

Šetrenie peňazí nemusí byť nevyhnutne iba o tom, že budete menej nakupovať. Je veľmi užitočné identifikovať aj vaše zlozvyky, ktoré vám peniaze takpovediac vyťahujú z peňaženky. Nechávate si pustenú vodu pri umývaní zubov? Svietite v celom byte, aj keď ste v jednej miestnosti? Máte v zime doma pustené radiátory na maximum aj keď ste práve v práci? Toto všetko sú časté zvyky, ktorými zbytočne plytváte. Rozdiel dokáže byť skutočne citeľný, o čom vás presvedčí aj preplatok na ročnom vyúčtovaní.

Spravte si zo šetrenia životný štýl a naučte sa úspory zhodnocovať

Už vyššie sme spomenuli, že šetrenie peňazí by ste nemali vnímať ako trápenie či odopieranie za každú cenu. Na dosiahnutie cieľov je potrebné vytrvať a to sa vám podarí tak, že pôjde o úpravu životného štýlu, ktorý sa vám bude dlhodobo dariť udržiavať. V dlhodobom časovom horizonte tak aj popri rastúcich cenách dokážete ušetriť viac ako predtým.

Jedným dychom nezabudnime dodať, že ak už dosiahnete určitú výšku úspor, mali by ste začať premýšľať nad ich zhodnocovaním. Nechať peniaze len tak na bežnom účte v banke znamená, že v dôsledku inflácie vám budú strácať na hodnote a preto je fajn, ak sa vám úspory, ktoré práve nepotrebujete zhodnotia aspoň o pár percent ročne. S niektorými investíciami, ako sú napríklad P2P pôžičky, môžete začať už od sumy 500 eur, takže vôbec nepotrebujete veľký kapitál.

Pridané dňa: 08.06.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: