Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Spoločensky zodpovedné investovanie

Medzi priority investorov patrí spravidla dosahovanie výnosov a celkové zveľaďovanie majetku, je teda celkom prirodzené, že práve výnos a potenciálne riziká sú tým, čo investorov pri posudzovaní príležitostí zaujíma najviac. V súčasnosti však do popredia stále viac vystupuje aj to, aký dopad majú ich investície na svet okolo nás. Tento prístup sa nazýva spoločensky zodpovedné investovanie a jeho popularita za uplynulé roky rástla. Čo sa o tomto spôsobe investovania oplatí vedieť?

Čo je spoločensky zodpovedné investovanie?

Premýšľali ste niekedy nad tým, koho svojimi investíciami vlastne podporujete a aký majú tieto firmy dopad na spoločnosť, životné prostredie a celkovo región, kde bývate? Bez ohľadu na to, či vás ako investora zaujímajú nehnuteľnosti, akcie alebo P2P pôžičky, treba si uvedomiť, že aj investovanie môže mať nemalý vplyv na životné prostredie či sociálne podmienky zamestnancov. Kým pri tradičnom posudzovaní spoločností, ktorých akcie sa obchodujú na burze, sa hodnotí najmä ziskovosť, zadlženosť, cashflow a ďalšie ukazovatele, tak pri spoločensky zodpovednom investovaní je dôležité niečo celkom iné.

Spoločensky zodpovedné investovanie označované aj skratkou SRI, teda socially responsible investing môžeme zjednodušene definovať ako investičnú stratégiu zahŕňajúcu nielen finančnú výkonnosť investícií, ale aj etické a sociálne faktory. Ak sa chcete zamerať na spoločensky zodpovedné investovanie, tak objektom vášho záujmu budú predovšetkým projekty a spoločnosti, ktoré pri svojej činnosti uprednostňujú zásady a udržateľné postupy zodpovedné (nielen) voči životnému prostrediu.

Spoločensky zodpovedné investovanie označované aj skratkou SRI, teda socially responsible investing môžeme zjednodušene definovať ako investičnú stratégiu zahŕňajúcu nielen finančnú výkonnosť investícií, ale aj etické a sociálne faktory. Ak sa chcete zamerať na spoločensky zodpovedné investovanie, tak objektom vášho záujmu budú predovšetkým projekty a spoločnosti, ktoré pri svojej činnosti uprednostňujú zásady a udržateľné postupy zodpovedné (nielen) voči životnému prostrediu.

Vaše investície môžu urobiť svet lepším miestom na život

Celkom zjavne prichádza doba, kedy investorom vôbec nie je ľahostajné, čo robí spoločnosť, do ktorej hodlajú investovať a nepresvedčia ich ani vysoké sľubované výnosy.

Keďže investor svojimi peniazmi priamo podporuje činnosť danej spoločnosti, tak čoraz väčšiu váhu pri rozhodovaní má to, aké sú environmentálne a sociálne dopady jej fungovania. Spoločensky zodpovední investori sa pri screeningu pýtajú, do akej miery spoločnosť znečisťuje životné prostredie, ako sa správa k svojím zamestnancom, či prispieva k triedeniu odpadu a recyklácii, prípadne či vyrába produkty spôsobujúce závislosť alebo poškodenie zdravia.

Pred rozhodovaním sú tak pre spoločensky zodpovedného investora dôležité nielen finančné výkazy, ale aj zhodnotenie udržateľnosti a etiky pri podnikaní.

Ako sa pri spoločensky zodpovednom investovaní orientovať?

Ak vás idea spoločensky zodpovedného investovania zaujala, zrejme sa pýtate, ako vôbec postupovať. V tomto smere totiž existuje hneď niekoľko prístupov.

Ten prvý je určite osobný, kedy si sami zistíte čo najviac o aktivitách jednotlivých spoločností a budete s nimi viesť dialóg, táto možnosť je však vyhradená v zásade len pre investorov s veľkým kapitálom a navyše je aj dosť časovo náročná.

Pre menšieho investora je omnoho užitočnejším ukazovateľom tzv. ESG. Túto skratku si v súvislosti so spoločensky zodpovedným investovaním určite zapamätajte, pretože k nemu neodmysliteľne patrí. Vychádza z anglických slov Environmental, Social a Governing, teda v preklade environmentálne, sociálne a riadenie. Ide o súbor troch kritérií, ktoré berú do úvahy činnosti spoločnosti súvisiace so životným prostredím, sociálne aspekty a tiež spôsoby, akými sú dané spoločnosti riadené.

Pri spoločensky zodpovednom investovaní vás teda okrem finančných ukazovateľov bude zaujímať práve ESG profil. Tou najjednoduchšou formou je investovanie do fondov, pričom v súčasnosti si môžete vyberať z celej plejády fondov zameraných práve na spoločnosti s vysokým ESG skóre.

Spoločensky zodpovedné investovanie vás nemusí obrať o výnosy

Napriek všetkému, čo sme uviedli vyššie, stále platí, že ziskovosť je pre investorov prioritou. Nemusíte sa však obávať, že ak svoje portfólio orientujete smerom k spoločenskej zodpovednosti, tak sa o výnosy pripravíte. Napríklad niektoré ESG fondy sú vďaka rastúcej popularite dokonca výkonnejšie než tie klasické.

V blízkej budúcnosti sa navyše určite dá predpokladať, že význam a popularita spoločensky zodpovedného investovania bude ďalej rásť. Napriek tomu musíme uviesť, že ani ESG fondy, rovnako ako iné investičné aktíva nie sú pre investora automatickou zárukou úspechu. Ak si však želáte svojimi investíciami dosahovať nielen finančné výnosy, ale aj pozitívne vplývať na svet okolo vás, tak spoločensky zodpovedné investovanie je disciplínou práve pre vás.

Pridané dňa: 07.08.2024
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: