Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Trpezlivosť peniaze prináša: pomaly, ale isto k výnosom

Investície vyhľadávajú najmä tí, ktorí majú odložené peniaze a nechcú, aby v dôsledku inflácie strácali na hodnote. Na druhej strane, investovanie nebýva ľahké, bez rizika a rovnako tak nemusí vždy priniesť vytúžený výnos. Medzi odporúčané taktiky patrí trpezlivé a pravidelné investovanie menších súm. Poradíme, akým spôsobom k trpezlivému investovaniu pristupovať.

Nájdite si ten svoj investičný štýl

Univerzálny recept, ako úspešne investovať neexistuje, a to celkom z jednoduchého dôvodu. Každý človek je totiž iný a rovnako tak má každý k investovaniu celkom odlišný prístup. Spôsob investovania závisí od znalostí, schopnosti zvládať riziko, odolnosti voči stresu a ďalších povahových čŕt, z ktorých zďaleka nie všetky je možné ovplyvniť.

Jednoducho, každý si musí ten svoj investičný štýl nájsť sám. Často tomu predchádza skúšanie rôznych investičných stratégií a neraz aj finančné straty, keď vývoj trhu nevyjde podľa vašich predstáv. Kým niekto investuje naraz veľké sumy, a to aj do rizikových aktív s očakávaním vysokého výnosu, iný sa uspokojí s pravidelným dokupovaním stabilnejších aktív s výhľadom nižšieho výnosu. Rovnako je dôležité pri investíciách zohľadniť aj časový horizont – kým krátkodobé a rizikovejšie investície vyhovujú skôr dobrodružnejším povahám, tí rozvážnejší preferujú skôr dlhodobé investovanie, ktoré predstavuje zaujímavý spôsob, ako minimalizovať riziko straty.

Investovať sa dá aj s menšími sumami

O investovaní koluje medzi ľuďmi stále veľa mylných predstáv. Jednou z nich je aj to, že investovanie je len pre úzku skupinu ľudí, ktorí majú nahonobených veľa peňazí. Často sa tiež spomína, že na to, aby ste mohli zmysluplne investovať, potrebujete mať veľký kapitál. To však vôbec nie je pravda, investície so zaujímavým výnosom sa dajú dosiahnuť aj s pomerne nízkymi čiastkami. Výborným príkladom sú P2P pôžičky, do ktorých sa dá investovať už od 500 eur, a to je suma, ktorá sa dá aj z priemernej výplaty pomerne ľahko odložiť bokom.

Ďalším spôsobom, ako investovať je postupné prikupovanie po menších sumách. Vyhliadnete si akcie, kryptomenu či povedzme ETF fond a určíte si, že každý mesiac prikúpite napríklad za 100 či 200 eur, ktoré vám zostanú po zaplatení všetkých mesačných výdavkov. Takto investovaná suma sa vám bude postupne zbierať a zároveň, takto investované peniaze sa vám budú zhodnocovať. Využijete tiež výhodu tzv. zloženého úročenia, čo znamená, že úrok z predchádzajúcich období bude reinvestovaný a zvýši tak základ na úročenie v ďalšom období. V dlhodobom časovom horizonte tak môžete aj s menšími investovanými sumami dosiahnuť veľmi zaujímavý výnos.

Výhody a nevýhody dlhodobého investovania

Dlhodobé investovanie so sebou prináša mnohé výhody, ale rovnako je treba počítať aj s niektorými nevýhodami, ktoré pramenia najmä z osobnosti samotného investora. Ak chcete zistiť, či je dlhodobé investovanie vhodné aj pre vás, výhody a nevýhody by ste určite mali poznať.

Čaro dlhodobého investovania spočíva v rozložení rizika v časovom horizonte, čo je jeho najväčšou výhodou. Nemusia vás totiž trápiť krátkodobé výkyvy na trhu a rovnako sa nemusíte toľko zamýšľať nad správnym načasovaním vstupu. Postupne, krok po kroku sa týmto spôsobom vydáte na cestu za výnosmi, ktoré sú o 20 či 30 rokov takmer istotou. Stačí si pozrieť cenový vývoj jednotlivých aktív za uplynulých 100 rokov. Ďalšou výhodou je aj daňové zvýhodnenie, ak povedzme ETF fond vlastníte viac ako rok, výnosy z tejto investície nepodliehajú dani z príjmov.

Poďme teraz k nevýhodám. Ak od investovania očakávate predovšetkým emócie, časté pocity víťazstva a radi špekulujete na pokles či nárast ceny určitého aktíva, dlhodobé investovanie vám zrejme neulahodí.

„Umením“ v rámci tohto prístupu je totiž nepodľahnúť emóciám ani v prípadoch, ak by sa svetové trhy prepadli o desiatky percent. Pri dlhodobom investovaní je dôležité držať sa stanovenej stratégie, pravidelne dokupovať a hlavne, nepodľahnúť emóciám. Nuž a práve udržať emócie na uzde je z celého to najťažšie.

Medzi nevýhody môžeme zaradiť aj poplatky za správu. Tie si vždy dôkladne preštudujte v závislosti od toho, do akých aktív a cez koho sa rozhodnete investovať. Poplatky za správu portfólia v časovom horizonte povedzme 20 rokov sa môžu vyšplhať na celkom vysoké sumy a (možno) sa takto zbytočne oberiete o časť z výnosu.

Dlhodobé investovanie do akcií

Hoci dlhodobo investovať môžete do rôznych aktív, čoraz obľúbenejšie je práve dlhodobé investovanie do akcií. V tomto prípade je dôležité správne si stanoviť ciele a pracovať na ich dodržiavaní. Vo všeobecnosti odporúčame vhodnú diverzifikáciu portfólia akcií – nevyberajte si preto iba akcie jednej spoločnosti, ale investujte do viacerých. Pre diverzifikáciu je tiež vhodné, ak si vyberiete akcie spoločností z rôznych trhových segmentov – napríklad skombinujete akcie technologických spoločnosti s farmaceutickými či priemyselnými spoločnosťami.

Na dlhodobé a pasívne investovanie sú vhodné aj ETF fondy, označované tiež ako indexové fondy. Pozostávajú z indexov, ktoré kopírujú jednotlivé akciové tituly. Sú preto výborné na diverzifikáciu portfólia, napríklad v rámci amerického indexu S&P 500 sa nachádza 500 kótovaných spoločností z rôznych trhových segmentov. Vy si tak nemusíte vyberať jednotlivé akcie, ale postačí vám investovať do indexového fondu, ktorý ich cenový vývoj kopíruje.

Na záver iba dodajme, že dlhodobé investovanie je voľbou z rozumu a trpezlivosť, ktorej sa pri ňom podučíte sa vám určite oplatí. Trpezlivosť tak neprináša iba ruže, ale pre investorov aj odmenu v podobe zaujímavých výnosov a ochrany úspor pred infláciou.

Pridané dňa: 25.05.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: