Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investovanie do historických vozidiel

Ak hľadáte investičné príležitosti, určite nemusíme zvlášť zdôrazňovať, že výber je mimoriadne široký. Zaujímavé výnosy na vás nemusia zďaleka čakať iba po investovaní do nehnuteľností, akcií či P2P pôžičiek, ale aj pri takých alternatívnych investíciách, ako sú historické vozidlá. Môžeme si navyše hneď na úvod položiť otázku, či v tomto prípade ide v prvom rade o výnos alebo o zážitky a emócie, ktoré pri investovaní do veteránov môžete zažiť. Čo sa teda o investovaní do historických vozidiel oplatí vedieť?

V našom blogovom článku o investičných nástrojoch a aktívach sme sa stihli venovať investovaniu do nehnuteľností, kryptomien a výhodám investovania do P2P pôžičiek. Teraz sa však pozrieme na aktívum, pri ktorom sa zaiste každému fanúšikovi automobilov rozbúši srdce. Reč bude o investovaní do historických vozidiel, teda do veteránov, a to bez ohľadu na to, či ide o historické motorky, autá alebo nebodaj aj o autobusy či kamióny. Svet historických vozidiel je veľmi pestrý a poskytuje možnosti ako sa stať nielen súčasťou určitej komunity, splniť si svoje detské sny, ale aj dosiahnuť zaujímavé výnosy.

Investícia, ktorá je zároveň vášňou

Investovanie zďaleka nemusí byť len o sledovaní grafov, analýz a počítaní peňazí. Ak spojíte investovanie so svojou vášňou, čakajú na vás aj zaujímavé zážitky a napríklad aj zbieranie veteránov sa môže stať vaším životným štýlom.

Trh s historickými vozidlami navyše za posledné roky láka investorov stále viac a čo je zaujímavé, počas krízových období na finančných trhoch sa ukázal ako obdivuhodne stabilný. Investovanie do veteránov tak môže, ale zároveň nutne nemusí byť emočnou záležitosťou nadšených zberateľov. Rozhodne nie je chybou pozerať na historické vozidlá optikou investora, a teda vnímať ich výlučne ako nástroj na dosahovanie výnosov či obohatenie investičného portfólia.

Znalosti sú veľkou výhodou

Spomínaní nadšení zberatelia majú predsa len jednu výhodu. Ak sa vo vozidlách vyznajú, prípadne ich vedia aj sami opravovať, ľahšie rozoznajú potenciálne zaujímavé kúsky a zároveň dokážu znížiť náklady na nevyhnutnú údržbu a starostlivosť. Pri priamom investovaní do veteránov potrebujete v prvom rade vedieť, kde hľadať, a následne dokázať odlíšiť investične zaujímavé ponuky. Slovenský trh navyše v tomto smere ponúka obmedzené možnosti a tak sa nevyhnete vyhľadávaniu ponúk v zahraničí, kde môže byť nákup o čosi komplikovanejší.

Nájsť ihlu v kope sena

Vyhľadávanie investične zaujímavých kúskov často pripomína povestné hľadanie ihly v kope sena. Počítajte s tým, že budete musieť prejsť stovky inzerátov, kým narazíte na niečo zaujímavé. Iste, kúpiť si môžete aj kompletne zrenovované a krásne udržiavané historické vozidlo, avšak tu počítajte s potrebou omnoho väčšieho kapitálu. A aké autá majú investičný potenciál?

Zďaleka nie z každého staršieho auta sa raz stane vyhľadávaný kúsok, ktorého cena bude iba rásť a vy budete odháňať nákupu-chtivých záujemcov. Na druhej strane, potenciál dokážete aspoň odhadnúť – cenené autá budú tie, ktoré boli na svoju dobu v niečom špecifické, majú neštandardnú výbavu, prípadne boli vyrobené iba v malých sériách. Na trhu s historickými vozidlami však nie je núdza o rôzne anomálie, kedy si niektoré konkrétne modely držia veľmi vysokú hodnotu pokojne aj preto, lebo účinkovali v nejakom filme, alebo v bezchybnom stave je už iba pár jednotiek kusov.

Ak chcete mať z veterána predovšetkým radosť a prioritou pre vás nie je výnos, pokojne pri výbere počúvajte viac svoje srdce. V prípade, že chcete mať istotu výnosu čo najvyššiu, vyberajte spomedzi exkluzívnych áut, na ktoré zároveň automobilové svet ešte nemusel zabudnúť. Chybou napríklad určite nebudú limitované edície značky Porsche, prípadne luxusné Mercedesy s 12-valcovými motormi. Medzi zberateľmi sa čoraz väčšej obľube tešia autá z 90-tych rokov, ktoré boli v určitom smere výnimočné. Napríklad Audi S2, vzduchom chladené Porsche 911 či rôzne staršie modely Ferrari sú už teraz veľkou vzácnosťou a ich hodnota na trhu bude zrejme len rásť. Oplatí platí sa ale hneď dodať, že pri žiadnom aute nemáte 100 % garanciu výnosu, oplatí sa ale po dlhšiu dobu sledovať vývoj cien pri vozidlách, ktoré vás zaujímajú.

Nejde len o to dobre kúpiť a ešte lepšie predať

Pri investovaní do historických vozidiel si treba všetko dobre prepočítať. Nejde totiž iba o to, za koľko dané vozidlo kúpite a následne predáte, ale tiež, koľko počas vlastníctva doň budete musieť ďalej investovať. Všetky tieto náklady vám totiž z potenciálneho výnosu ukrajujú. Myslite na potrebu garážovania, platenia poistky a tiež nevyhnutnú údržbu. Do každého vozidla sa totiž rád zahryzne zub času aj keby bolo roky len zaparkované pod strechou. Pripravte sa tiež na to, že mnohé náhradné diely môžu byť časom nielenže veľmi drahé, ale aj rovno nedostupné. Starostlivosť o historické vozidlá preto patrí skôr do skúsených rúk, ktorým nechýba zručnosť.

Čo hovoria čísla?

Predpovedať konkrétny výnos je mimoriadne náročné, keďže závisí od mnohých faktorov, z ktorých niektoré ako investor budete mať možnosť ovplyvniť a iné zas nie. Taktiež platí, že váš prípadný úspech vo veľkej miere závisí aj od vášho prístupu, starostlivosti, ochoty riskovať a v neposlednom rade aj od šťastia. Dôvod, prečo ale historické vozidlá zaujímajú čoraz viac investorov, je pozoruhodná stabilita a veľmi solídne priemerné výnosy.

Snáď najväčšiu výpovednú hodnotu má tzv. HAGI index, za ktorým stojí nezávislá investičná spoločnosť špecializujúca sa práve na investovanie do klasických áut. Pomocou tohto indexu dokážete približne určiť, aká je situácia na trhu a pri podrobnejších prehľadoch si dokonca ľahko môžete prezerať aktuálny vývoj cien veteránov, čo vám môže výrazne uľahčiť rozhodovanie pri kúpe konkrétneho vozidla.

Podľa tohto indexu dosiahol trh s historickými vozidlami priemerné nárast na úrovni 193 % za uplynulých 10 rokov, čo je rozhodne veľmi lákavá hodnota. Len pre porovnanie uveďme, že za rovnaké obdobie narástol trh so zlatom o približne 30 %.

Aké sú nevýhody investovania do historických vozidiel?

Napriek vyššie popísanému je zrejmé, že historické vozidlá nie sú jednoduchým typom investície. Vyžaduje si totiž spravidla väčší kapitál a tiež veľa znalostí. Napokon, mali by ste odvahu a trpezlivosť investovať do auta povedzme 300 000 eur a zavrieť ho na 10 rokov do garáže?

Treba si tiež uvedomiť, že je dôležité hľadať na tých správnych miestach a vedieť, ako napríklad fungujú automobilové aukcie. To si opäť vyžaduje nielen skúsenosti, ale často aj veľa cestovania a vyhľadávania informácií doslova na vlastnú päsť.

Rovnako ako pri inom type investícií, aj tu číha množstvo podvodníkov. Nestačí byť však iba obozretný, bez technických znalostí a skúseností sa totiž ľahko môžete nechať nachytať. Nemusíte napríklad odhaliť, že ponúkané auto bolo opravované neoriginálnymi dielmi, prípadne je utopené, alebo z iného dôvodu jeho investičný potenciál skrátka vyprchal.

Nezabúdajte, že pri vlastnení veteránov vás čaká aj určitá byrokracia. Spojená je nielen s prihlásením vozidla zo zahraničia ale aj zaregistrovaním vozidla ako veterána, kedy musí spĺňať nielen minimálne požiadavky na vek a stav, ale aj prejsť dôslednou kontrolou a registračným procesom. V tomto smere by vašej pozornosti nemal ujsť ani súhrn pravidiel pre posudzovanie štatútu historického vozidla, v podobe Technického kódexu FIVA.

Aby toho nebolo málo, medzi nevýhody môžeme zaradiť aj pomerne nízku likviditu. Predať staré a drahé auto jednoducho môže byť problém, zvlášť na našom trhu. Predať historické auto za požadovanú sumu je poriadnym orieškom a nezriedka sú takéto veterány inzerované dlhé mesiace, kým sa konečne nájde kupujúci.

Ako ešte investovať do historických vozidiel?

Samotná kúpa ale aj následná starostlivosť a údržba sú spravidla poriadne drahou záležitosťou, čo zároveň ukrajuje z potenciálneho výnosu. Ak sa predsa len myšlienky investovania do historických vozidiel nechcete vzdať, máte možnosť urobiť tak prostredníctvom fondov spoločností, ktoré sa renováciou či zbieraním historických vozidiel zaoberajú. Ušetríte si množstvo starostí, začať môžete aj s nižším kapitálom, avšak treba dodať, že ide o alternatívu, pri ktorej strácate kontakt s konkrétnym vozidlom.

Na záver už iba dodajme, že kúpa a predaj historických vozidiel je nielen zaujímavý spôsob investície, ale aj spôsob, ako prinavrátiť spomienky na minulosť a získať mnohé zážitky napríklad na zrazoch veteránov či rôznych iných akciách. Pre mnohých sú veterány jednoducho ten správny životný štýl aj bez toho, aby sa dostavil očakávaný výnos.

Pridané dňa: 15.09.2023
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: