Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investovanie s rozumom

Investovať s rozumom, tak znie jedna zo základných poučiek, ako pri investovaní a podnikaní neprísť o peniaze. Ľahko sa to však hovorí, no omnoho ťažšie zrealizuje a najmä v dlhodobom časovom horizonte aj dodržiava. Následky nezodpovedného investovania dokážu byť pritom veľmi nepríjemné a ďalekosiahle. Pozreli sme sa na to, ktoré danosti by nemali chýbať vo výbave rozumného a zodpovedného investora, podnikateľa a v zásade aj každého manažéra.

Investovanie s rozumom ako cesta k výnosom

Robiť zodpovedné životné a investičné rozhodnutia vôbec nie je samozrejmosťou a hneď na úvod si treba uvedomiť, čo všetko so sebou prináša svet biznisu a investovania. Hoci sa to nemusí na prvé počutie zdať, svojím spôsobom ide o dve spojené nádoby týkajúce sa prakticky každého, kto chce v živote niečo dosiahnuť a vybudovať. Napokon, každý z nás v živote niečo investuje. Podnikateľ obyčajne prichádza s nápadmi a víziami, investor zasa s peniazmi a očakávaniami výnosov. Do tretice, nemenej dôležitú úlohu zohrávajú aj manažéri, pretože od nich závisí riadenie ľudských zdrojov, kreovanie stratégií a sledovanie celého radu rôznych ukazovateľov.

Ak je reč napríklad o začiatkoch podnikania, tak v mnohých prípadoch sa tieto tri role koncentrujú v jednom človeku. V zásade ale platí, že nech už chcete čokoľvek dosiahnuť, bude si to vyžadovať určitú investíciu z vašej strany, či už formou práce a teda aj námahy, peňazí alebo času. Budovanie trvalo udržateľného biznisu, výnosného investičného portfólia či zodpovedné riadenie firmy majú minimálne jedno spoločné – musí sa im venovať rozumný a zodpovedný človek. Pozreli sme sa preto bližšie na 5 pilierov zodpovednosti, s ktorými svoje šance na úspech zvýšite a to či už ako investor, podnikateľ alebo manažér.

Nepodarí sa vám všetko

Hneď úvodom zdôraznime, že z vašich investorských či podnikateľských plánov vám určite nevyjdú všetky a mali by ste sa na to adekvátne pripraviť. Skôr či neskôr zistíte, že niektoré z vašich rozhodnutí jednoducho neboli správne a budú pre vás znamenať stratu alebo nevyhnutnú zmenu plánov. V rámci svojej cesty určite stratíte čas, plytvať budete námahou a napríklad ako investor budete určite niekoľkokrát počítať straty. Nastavenie mysle je však v tomto smere mimoriadne dôležité a preto by ste mali byť pripravený na to, že vám jednoducho nevyjde všetko. Ako na to?

Rôzne menšie zlyhania sú na ceste za celkovým úspechom priam nevyhnutné. Učia nás a pomáhajú nám zoceliť sa, napokon, nie nadarmo sa hovorí „čo ťa nezabije, to ťa posilní“. Podstatou zodpovedného prístupu k investovaniu aj podnikaniu je to, aby ste vždy podstupovali iba riziko, ktoré zvládnete. Nie je zodpovedné s vidinou jednej väčšej zákazky zadlžiť celú svoju firmu a rovnako nie je zodpovedné do jednej sľubne pôsobiacej investície vložiť všetky svoje úspory.

Na úspechy si trpezlivo počkajte

Či už budete v pozícii investora, podnikateľa alebo manažéra, vždy budete zápasiť s celým radom emócií. To najdôležitejšie je však vedieť, ktorým nepodľahnúť a ako ich udržať pod kontrolou. Hovorí sa napríklad, že najväčším nepriateľom investora je práve chamtivosť, netrpezlivosť a strach. Pod ich vplyvom dokážete urobiť celkom iracionálne rozhodnutia, na ktoré by ste za iných okolností ani len nepomysleli.

Základným pilierom úspešného investovania je preto trpezlivosť a disciplína. Nehľadajte zázračný recept ako podnikať, alebo ako investovať a zarobiť. Žiaden univerzálny recept totiž neexistuje. Pokúste sa o racionalizáciu svojich rozhodnutí, dôkladne si rozoberte svoje predchádzajúce nesprávne rozhodnutia a najmä si pamätajte, že na úspech si treba počkať. A hoci urobiť niekedy ten povestný prvý krok je naozaj ťažké, ešte ťažšie býva trpezlivo vytrvať v tom, čo robíte.

Prijímajte nové informácie a vedomosti

Úspešní ľudia majú spoločné to, že sú otvorení novým možnostiam, nemajú problém vnímať širšie súvislosti a radi sa vzdelávajú. Neznamená to však, že by ste teraz mali celé dni a noci sedieť nad výukovými materiálmi. Starostlivo si vyberajte zdroje informácií, ktoré považujete za prínosné pre svoje investovanie a podnikanie, nebráňte sa zmenám a zodpovedne skúšajte nové možnosti. Rovnako ako podnikanie, tak aj investovanie je o neustálom objavovaní nového. Ak neviete kde začať, inšpirujte sa naším nedávnym článkom o tom, prečo sa oplatí investovať do seba.

Prečo sú vedomosti a sledovanie aktuálnych trendov také dôležité? Najlepšie bude uviesť príklad. Ak vás láka investovanie do startupov, mali by ste mať výborný prehľad o konkrétnom segmente trhu, aby ste dokázali aspoň približne odhadnúť šance na úspech, posúdiť silu konkurencie či trhový potenciál. Informácie a vedomosti majú pri podnikaní aj investovaní cenu zlata aj z toho pohľadu, že pomocou nich odhalíte nové investičné príležitosti, ktoré ako napríklad P2P pôžičky, ešte nemusia byť natoľko rozšírené.

Vyberajte si, čo sedí k vašej osobnosti

Každý máme pre niečo vášeň a úprimný záujem. Vaše koníčky či záľuby sa vám môžu stať cennou inšpiráciou pri podnikaní aj investovaní. Jednoducho, začnite s tým, čo je „vášmu srdcu blízke“ a v čom sa vyznáte. Ak vás bude podnikanie skutočne napĺňať, uvidíte, že sa vám bude dariť viac, ako keby ste sa nútili do podnikania v segmente, ktorému nerozumiete a nič o ňom neviete.

Inak to nie je ani s investíciami. Ak napríklad investujete do akcií, nevyberajte si tituly podľa toho, že do nich práve investujú aj všetci ostatní, alebo vám to poradil kamarát na večernom posedení. Vždy si o danej spoločnosti a jej víziách zistite čo najviac, pričom sa riaďte vlastným úsudkom. A čo robiť, ak s investovaním nemáte žiadne skúsenosti? Opäť platí, obzerajte sa po akciách spoločností, ktoré vás určitým spôsobom zaujímajú a o ktoré máte úprimný záujem. Investujte doslova krok po kroku s menšími čiastkami, čím si vybudujete sebadôveru a natrénujete narábanie s emóciami, ktoré sme spomenuli vyššie. Myslite na to, že v začiatkoch nie je ani tak dôležité načasovanie trhu, ale predovšetkým získavanie skúseností aj znalostí. Aj malé neúspechy vás totiž môžu mnohému naučiť.

Rozumne diverzifikujte a rozkladajte riziko

Príslovie „nedávajte všetky vajíčka do jedného košíka“ ste už asi určite počuli a medzi investormi už ide doslova o klišé. Toto príslovie poznajú prakticky všetci, no vždy sa nájde niekto, kto toto základné pravidlo poruší a s vidinou vysokého zisku sa nechá zlákať na to, aby do konkrétnej investície vložil hoci aj celoživotné úspory. Základným pravidlom je investovať do rôznych typov aktív a zostaviť si investičné portfólio, ktoré bude vyplývať z vašej ochoty znášať riziko, investičnej stratégie a očakávaných výnosov. „Staviť všetko na jednu kartu“ je skôr hazardom, ako investovaním.

Inak to nie je ani pri podnikaní. Ak budujete firmu, môže sa vám stať, že vďaka jednému klientovi zarobíte tak, že vo všetkých ostatných smeroch poľavíte. Stavať však úspech firmy na veľmi úzkom okruhu klientov je však krátkozraké a tak sa vám môže stať, že ak vám tento klient dá košom, dostanete sa do existenčných problémov. Diverzifikácia v podnikaní môže mať rôzny rozsah a tiež rôzne podoby, v zásade by ste sa ale mali snažiť o hľadanie a vytváranie príležitostí, ktoré prinášajú určitú variabilitu, rozmanitosť a schopnosť prispôsobiť sa. Diverzifikácia v podnikaní môže mať podobu vstupu na nové trhy, rozširovanie ponuky produktov a služieb či hľadanie úplne iných príležitostí za hranicami trhového segmentu, v ktorom firma aktuálne pôsobí.

Na záver sa oplatí zdôrazniť, že univerzálny recept na úspech v týchto oblastiach jednoducho neexistuje a rovnako ani nebolo naším úmyslom vám ho ponúknuť. Veríme ale, že dodržiavaním týchto piatich zásad sa z vás stane zodpovednejší investor alebo podnikateľ pripravený systematicky postupovať na ceste za úspechom.

Pridané dňa: 27.06.2023
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: