Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Kryptomeny ako platobný prostriedok

Kryptomeny nedávno opäť upútali pozornosť investorov, obchodníkov a aj médií po tom, ako mnohé z nich zaznamenali prepad hodnoty o desiatky percent. Kolísavá hodnota kryptomien aj snahy o špekulácie a dosiahnutie rozprávkového zhodnotenia spravili z kryptomien rizikové aktívum. Bolo by však chybou, aby sme ich vnímali iba v tomto smere. Kryptomeny totiž predstavujú zaujímavý spôsob rozšírenia platobných možností, čo je príležitosťou ako pre podnikateľov, tak aj spotrebiteľov.

Kryptomeny nie sú iba spôsob ako investovať

Možno ste už počuli príbehy, ako sa z niektorých ľudí stali vďaka kryptomenám boháči, alebo ste možno zachytili príbehy s opačným koncom. Ako niekoho investovanie do kryptomien pripravilo o značnú časť majetku. Pravdou je, že hodnota kryptomien je veľmi kolísavá a tak ako dokáže v priebehu krátkeho času stúpnuť ich hodnota o desiatky percent, rovnako rýchlo sa dokáže aj prepadnúť.

Účelom kryptomeny by však nemalo byť iba lacno ju kúpiť a draho predať, ale ako už názov napovedá, využívať ju ako platidlo, resp. akýkoľvek iný prostriedok výmeny. Napokon, niektoré kryptomeny majú na to všetky predpoklady. Ich základným princípom fungovania je totiž decentralizovaný blockchain, teda forma databázy, do ktorej sa zapisujú všetky transakcie, pričom tieto záznamy sú nemenné. Na tomto mieste sa určite oplatí spomenúť, že technológii kryptomien a blockchainu sme sa bližšie venovali v tomto článku.

Okrem decentralizácie a dôveryhodnosti záznamov je pri niektorých kryptomenách možné vyzdvihnúť aj ich anonymitu. Pri platbe do celého procesu vstupuje iba odosielateľ a prijímateľ transakcie, a to bez akéhokoľvek sprostredkovateľa. Znamená to teda, že takýto spôsob platby môže byť úplne anonymný – teda ani jednu zo strán nebude možné stotožniť, či už zo strany štátnej inštitúcie alebo akejkoľvek tretej strany. Ak vám teda záleží na anonymizácii vašich finančných transakcií, nad používaním kryptomien sa rozhodne oplatí zamyslieť.

Kryptomeny ako rozšírenie platobných možností

Na kryptomeny ako na platidlo je potrebné pozerať z dvoch uhlov pohľadu. Najprv sa preto zamerajme na kryptomeny ako rozšírenie platobných možností pre zákazníkov. Teda táto časť je určená najmä podnikateľom a všetkým, ktorí chcú prijímať platby za svoje služby alebo predávaný tovar práve v kryptomenách. Prečo sa nad prijímaním platieb v kryptomenách oplatí rozmýšľať?

Oslovenie nových zákazníkov

Zavedením možnosti platby v kryptomenách relatívne ľahko oslovíte nových potenciálnych zákazníkov. Pomôže, ak túto možnosť budete propagovať, prípadne sa necháte zaradiť do rôznych zoznamov miest, kde prijímajú platbu v kryptomenách. Ak sú navyše vašou hlavnou cieľovou skupinou mladí ľudia, nemali by ste váhať.

Moderný a rýchly spôsob platby

Nad prijímaním platieb v kryptomenách by ste mali uvažovať aj v prípade, že budujete modernú firmu a záleží vám na tom, aby vás tak vnímali aj vaši zákazníci. Kryptomeny môžete prijímať už aj cez mobilné platobné terminály či aplikácie pre smartfóny, ktoré vygenerujú potrebný QR kód na zrealizovanie platby. Samotná platba už potom prebehne v priebehu pár sekúnd a často len s minimálnymi poplatkami. Pri hľadaní spôsobu, ako prijímať platbu v kryptomenách sa ale vždy dôkladne oboznámte so všetkými podmienkami danej kryptopeňaženky či platobnej služby.

Možnosť zhodnotenia

Ak prijímate platby kryptomenami, máte v podstate dve možnosti. Prijatú platbu si môžete nechať buď v príslušnej kryptomene, alebo si ju automaticky previesť podľa aktuálneho kurzu na eurá a zaúčtovať ako bežnú platbu. V prípade, že sa vám idea kryptomien páči, môžete využiť prvú možnosť a počkať si, kým hodnota porastie a až následne vykonať prevod, čím na náraste hodnoty zarobíte.

Prečo platiť kryptomenami z pohľadu nakupujúceho?

Pochopiteľne, zabezpečiť možnosť platiť formou kryptomien by nemalo zmysel, ak by neexistovali ľudia ochotní kryptomenami platiť. Táto forma platby má z pohľadu používateľa, resp. nakupujúceho hneď niekoľko zásadných výhod. Anonymita, rýchlosť transakcie a jednoduchosť použitia je spoločná ako pre predávajúceho, tak aj kupujúceho. Platiť kryptomenami, prípadne mať možnosť platby touto formou v zálohe, prináša so sebou aj ďalšie benefity.

Peňaženka rovno vo vašom smartfóne

Používanie kryptomien je už podobné ako používanie debetných a kreditných kariet, pričom platí, že ich môžete mať uložené v peňaženke (aplikácii) priamo vo svojom smartfóne. Stačí prísť k obchodníkovi prijímajúcemu platby kryptomenami, otvoriť aplikáciu s virtuálnou peňaženkou, naskenovať QR kód a príkaz na úhradu je zadaný.

Pre ešte bezpečnejšie uloženie kryptomien môžete použiť aj hardvérovú peňaženku (napríklad Trezor alebo Ledger Nano), ktorú si so sebou budete brať iba v prípade odchodu na dlhší čas – napríklad na letnú dovolenku. Ide o malé zariadenie s displejom, v ktorom si kryptomeny „bezpečne uložíte“ a dostanete sa k nim až po zadaní hesla. Tu sú vaše kryptomeny uložené takpovediac offline a teda vám ich nikto nemôže ukradnúť. Mobilnú aj hardvérovú peňaženku na kryptomeny môžete používať aj ako zálohu v prípade straty bankomatovej karty alebo peňaženky s hotovosťou. Vďaka kryptomenám skrátka ani v prípade neočakávaných udalostí nezostanete bez peňazí, samozrejme len za predpokladu, ak budete brať zodpovedne aj zabezpečenie vašej kryptopeňaženky napríklad 2-faktorovým overovaním.

Využiť môžete aj kryptomenové bankomaty

V prípade, že túžite vlastniť a prípadne aj platiť kryptomenami, využiť môžete aj rozrastajúcu sa sieť kryptomenových bankomatov. V súčasnosti sú pomerne bežne dostupné v obchodných centrách, staniciach a iných frekventovaných miestach. Umožňujú rýchly nákup kryptomeny za hotovosť a v prípade menších čiastok aj bez dokladu totožnosti, takže vaša transakcie nepríde o anonymitu.

Po zadaní transakcie kryptobankomat následne prevedie kryptomenu na vašu podporovanú kryptopeňaženku a následné použitie je už na vašom uvážení. Pozor si snáď treba dať iba na manipulačné poplatky a aktuálny kurz, ktorý môže byť v niektorých prípadoch menej výhodný, ako keby ste si kupovali kryptomenu cez online burzu.

Aké kryptomeny si vybrať za účelom platenia?

V súčasnosti existujú tisíce kryptomien, zďaleka nie všetky ale majú aj nejaké reálne využitie. Pochopiteľne, najviac pozornosti sa upiera na Bitcoin, Ethereum, Litecoin či Monero, ktoré sú medzi kryptomenami považované za „priekopníkov“. Na účely platenia by ste si mali vybrať takú kryptomenu, ktorú si môžete ľahko kúpiť, má nízke transakčné poplatky a vysokú mieru akceptácie. Ak vám ide o maximálnu anonymitu, vhodnou voľbou môže byť už spomínaná kryptomena Monero.

Pri výbere vhodnej kryptomeny sa určite neriaďte podľa pocitov, ale pokúste sa zistiť si čo najviac informácií. Rozhodujte sa aj na základe toho, ktoré kryptomeny podporuje vaša mobilná alebo hardvérová peňaženka. Ak chcete prijímať platby v kryptomenách zaujímajte sa o to, aké kryptomeny podporuje konkrétna platobná brána. Aj v tomto smere máte na výber z viacerých riešení (napríklad BitPay alebo GoCrypto). Nezabúdajte zároveň, že kryptomeny sú prakticky neregulovanou oblasťou, takže či nimi budete platiť, alebo platbu touto formou prijímať, vždy sa zaujímajte o bezpečnosť jednotlivých riešení a nenechajte sa nalákať na podozrivo výhodné ponuky. Platí tiež staré známe, že šťastie praje pripraveným, rovnako ako pri investovaní do kryptomien, aj pri ich používaní sa oplatí mať čo najviac vedomostí a eventuálne aj kupovať a predávať v správnom čase.

Pridané dňa: 17.08.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: