Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

5 overených trikov na relax zadarmo

V dnešnej uponáhľanej dobe je veľmi dôležité dokázať sa aspoň na chvíľu zastaviť a brať ohľad nielen na svoje telo, ale aj myseľ. Veľa ľudí totiž úplne zabúda oddychovať a následky môžu byť zdrvujúce. V bludnom kruhu každodenných povinností dochádza k vyčerpaniu, neschopnosti sústrediť sa a kontinuálne zlepšovať svoj život. Nemusíte sa však báť toho, že zaslúžený oddych by vás mal stáť veľa peňazí. Prinášame vám 5 overených trikov, ako sa zrelaxovať a cítiť perfektne aj bez toho, aby ste museli minúť veľa peňazí.

Kariéra, peniaze, oddych či všetko naraz?

Asi sa zhodneme na tom, že všetci potrebujeme v dnešnom svete peniaze. O to viac, ak chceme naozaj žiť život spôsobom, akým sme si vysnívali. Ak iba pracujete a neoddychujete, hrozí vám vyhorenie, ktoré sa nepekne podpíše na vašom zdraví. Opačným prípadom sú zas ľudia, ktorým sa pracovať nechce a najradšej by všetko dostali zadarmo. Ako už iste tušíte, dôležité je nájsť zlatú strednú cestu, kedy pracujete a zároveň si dokážete dopriať oddych.

Čoraz viac sa preto presadzuje filozofia work-life balance, ktorej prioritou je nájsť vhodnú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Na jednej miske váh teda stojí všetko to, čo súvisí s vašou kariérou a na druhej je rodina, oddych, šport či iné voľnočasové aktivity. Hoci presný recept, ako si nastaviť priority neexistuje, dôležité je uvedomiť si, že neustále pracovať, prípadne myslieť na prácu, nie je možné a skôr či neskôr vás nesprávne nastavené priority dovedú k rôznym problémom.

Nech už sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, kariéra je dôležitá, no minimálne rovnako dôležité je vedieť si poriadne oddýchnuť a nabiť sa novou energiou. Napokon, aj poriadny oddych vám umožní dosahovať lepšie pracovné výsledky a popri tom si život užijete omnoho viac, ako keby ste sa stále sústredili iba na budovanie kariéry. Dovolenka v exotike, či rôzne wellness pobyty však vôbec nie sú lacnou záležitosťou a pre mnohých môžu predstavovať citeľnú záťaž pre finančný rozpočet. Je pochopiteľné, že nie každý si môže dovoliť zaplatiť značnú časť svojich úspor za luxusnú dovolenku. V konečnom dôsledku by to na vás vytváralo ešte väčší tlak.

Minimálne rovnako dobre ako niekde na plážach exotických ostrovov si viete oddýchnuť aj v domácom prostredí a za neporovnateľne menej peňazí. Neviete, ako na to? Pripravili sme pre vás 5 overených trikov, ako sa cítiť dobre aj zadarmo, prípadne s minimálnymi nákladmi. Začať tak môžete pokojne hoci aj od zajtra a aktívne prispieť k získaniu tej správnej rovnováhy medzi prácou a oddychom.

Vyberte sa do prírody a objavujte svoje okolie

Ak vás to doma medzi štyrmi stenami nebaví, vyberte sa von do okolia. Vyhraďte si jeden alebo dva dni a choďte na miesta, ktoré ste doteraz nestihli navštíviť. Vôbec to pritom nemusí byť ďaleko. Vyberte sa na vychádzku po okolí a určite vás prekvapí, čo všetko ste doteraz prehliadali. Nemusíte cestovať na opačný koniec krajiny, niekedy sa stačí pol hodinu prejsť a ste v úplne inom svete. Dajte si za cieľ prebádať svoje okolie či už s deťmi, priateľmi alebo samostatne.

Kde hľadať inšpiráciu? Najjednoduchšie to bude cez internet, ľahko si totiž nájdete tipy na výlet bližšie aj ďalej od vášho bydliska. Určite nájdete aj také, o ktorých ste predtým nepočuli. Schválne, ak ste z Bratislavy, viete, kde sa nachádza základný kameň Prístavného mosta alebo slávna fontána z filmu Fontána pre Zuzanu? Alebo, poznáte vrch Somár na Záhorí, ktorý zvládnu aj turisti začiatočníci? Slovensko je plné tipov na zaujímavé výlety, ak sa vyberiete napríklad na Kysuce, určite neprehliadnite prírodné kamenné gule v Megoňkách a pokračovať by sme mohli ešte náročnejšími výzvami.

Môžete si dať záväzok, že prejdete všetky hrady a zámky na západnom Slovensku, tí odvážnejší sa môžu vydať napríklad na turistickú trasu Cesta hrdinov SNP, ktorá meria až 770 km. Samozrejme, pokoriť ju nemusíte celú naraz, ale postupne po jednotlivých etapách. Príležitostí, ktoré ste mohli prehliadať kvôli pracovnému zápalu je jednoducho veľa.

Spomenuli sme, že tipy na výlety sa oplatí hľadať najmä cez internet, zďaleka to však nie je jediný spôsob. Skúste si zohnať staré bedekre, ktoré sú v tomto smere doslova pokladom. Nájdete v nich tipy, ktoré na internete stále nie sú a dostanete sa vďaka nim na unikátne miesta, kam nohy turistov zavítajú iba málokedy.

Doprajte si teplú vaňu a k tomu oddychovú knižku

V prípade, že vás to von neláka, skúste si pre seba „ukradnúť“ niekoľko hodín, spravte si teplý kúpeľ a vezmite si nejakú oddychovú knižku, s ktorou sa odpútate od starostí bežných dní. Opäť nevynecháme tip. Ak dobre poznáte svoj čitateľský vkus, určite nebudete mať problém vybrať si, oddychová knižka pre vás môže byť napríklad aj napínavý kriminálny román od nórskeho autora Jo Nesba.

Ak ale neviete, akú knižku si vybrať, siahnite po encyklopédii a sme presvedčení, že si nájdete, ktorá vás zaujme. Nielenže si oddýchnete, ale aj rozšírite svoje obzory a možno sa aj niečo nové naučíte, ale nájdete si aj nové hobby. Zlepšovať sa môžete prakticky vo všetkom a môže sa z vás stať manažér, ktorý je vo voľnom čase rezbár. Za cieľ si môžete stanoviť prakticky čokoľvek. Dobrým tipom sú napríklad knižky, s ktorými sa naučíte ako investovať, prípadne lepšie hospodáriť s peniazmi, aby ste skrátka náhodou nemali pocit, že nepracujete.

Za oddychom teda nemusíte nutne niekam cestovať, stačí pár drobných zmien doma a vytvoríte si ideálne podmienky na to, aby ste „vypli“. Orientovať sa samozrejme nemusíte iba na čítane kníh, vezmite si krížovku, zaujímavý časopis alebo vo voľnom čase riešte hlavolamy.

Upratovaním k relaxu

Kým niektorí ľudia považujú upratovanie za otravnú činnosť, iní sú schopní pri ňom aj relaxovať. Nech už patríte do ktorejkoľvek z týchto skupín, urobte si čas na to, aby ste poriadne poupratovali. Nielenže prídete na iné myšlienky, ale v prípade, že ste ho už dlhšie odkladali, poteší vás aj pocit z toho, že ste prekonali samého seba. Mimochodom, každý kto rád upratuje vám určite potvrdí, že práve pri upratovaní sa dajú v hlave veľmi dobre roztriediť myšlienky a neraz aj prísť na nové nápady.

Venujte sa svojmu hobby aspoň raz týždenne

Jedným zo spôsobov ako investovať do seba je venovať sa svojmu hobby. Bola by ale škoda, ak by ste sa nechali prácou obrať o všetok čas, ktorý by ste mohli stráviť pri svojich záľubách a činnostiach, ktoré vás napĺňajú. Vyhraďte si na svoje hobby čas tak, aby ste sa mu venovali aspoň raz do týždňa. V prípade, že žiadne hobby nemáte, prípadne neviete, ako by ste v tomto smere mali popracovať na sebarozvoji, prečítajte si náš nedávno zverejnený článok.

Piknik, grilovačka, turistika či spoločenské hry s priateľmi

Priateľstvá nie sú dôležité iba počas školy, ale po celý náš život a sú právom považované za skutočné hodnoty. Viaceré štúdie dokonca naznačujú, že ľudia, ktorí majú skutočných priateľov a nestránia sa spoločnosti žijú spokojnejší život. Nemusíte sa stretávať každý deň či týždeň, avšak určite by ste svojich priateľov nemali zanedbávať kvôli práci. Práve chvíle strávené so skutočnými priateľmi patria medzi tie najcennejšie, na ktoré budete do konca života spomínať. Ani v tomto prípade nemusí ísť o nič drahé, zorganizujte jednoduché posedenie a užite si spoločne strávený čas na pikniku či opekačke v prírode. Vymyslieť môžete aj spoločný výlet do prírody formou jednoduchšej túry, prípadne si v okolí nájsť lanové centrá či ísť si zahrať minigolf. A ak vám počasie nedovolí vytiahnuť päty z domu, oprášte svoju zbierku spoločenských hier a určite sa zabavíte.

Týchto 5 príkladov je dôkazom, že na to, aby ste sa cítili skvelo, nepotrebujete veľa peňazí, omnoho dôležitejšia je vôľa a tá správna motivácia. Mnohým aktivitám sa môžete venovať iba s minimálnym rozpočtom. Získate čas pre seba, oddýchnete si a popri tom aj ušetríte. Nezabúdajte tiež na možnosť ušetrené peniaze správne investovať, čo vás posunie bližšie k finančnej slobode a pokojnejšiemu životu bez stresov.

Pridané dňa: 21.07.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: