Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Syndróm vyhorenia

O syndróme vyhorenia sa síce veľa hovorí, no málokto už vie, čo všetko so sebou prináša a ako mu predchádzať. Poradíme, ako zistiť, že vám hrozí vyhorenie, vysvetlíme, prečo vyhorenie nie je iba obyčajnou únavou z práce a pridáme tiež užitočné tipy, ako sa syndrómu vyhorenia úspešne vyhnúť.

Syndróm vyhorenia je vo všeobecnosti aktuálnou a často preberanou témou, no zďaleka nejde iba o fenomén súčasnosti. Prvýkrát bol popísaný ešte v 1974, avšak je zrejmé, že sa vyskytoval ešte omnoho skôr, akurát nemal „svoje pomenovanie“. Aby sme sa mu mohli bližšie povenovať, potrebujeme si špecifikovať, čo vlastne syndróm vyhorenia je a tiež, čo všetko so sebou prináša. Identifikácia príčin je okrem toho aj základným predpokladom na to, aby ste sa syndrómu vyhorenia dokázali vyhnúť, prípadne sa z jeho negatívneho pôsobenia vymaniť.

Syndróm vyhorenia nie je zdravotný stav

Dôvodov, prečo dochádza k vyhoreniu je viac a u každého ide o súhru mierne odlišných faktorov. Ak by sme ale mali hľadať spoločného menovateľa, pôjde predovšetkým o množstvo pracovných povinností, dlhotrvajúca pracovná záťaž a v neposlednom rade nerovnomerne rozvrhnutý čas medzi prácou a súkromím. Tieto dôvody však zďaleka nie sú jediné, ak by sme zostavovali rebríček príčin, nechýbali by medzi nimi ani pocit z finančnej tiesne, neisté investície, prípadne neschopnosť splácať dlhy a svoju nemalú mieru na vyhorení môžu zohrávať aj nezhody v súkromnom živote.

Načrime teraz aj trochu do teórie. Hoci vyhorenie môže mať celý rad negatívnych následkov na zdravie, samotný syndróm vyhorenia nie je chorobou ani zdravotným stavom. Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie je syndróm vyhorenia výsledkom chronického a nezvládnutého stresu na pracovisku. Vyznačuje sa pocitmi vyčerpania, negatívnymi pocitmi a zníženou pracovnou výkonnosťou. Vyhorenie sa zásadne vzťahuje na pracovný život, pričom presah môže mať aj do iných oblastí života.

Ako spoznáte varovné príznaky na sebe alebo kolegovi?

Syndrómy vyhorenia sú rôznorodé a zďaleka sa neprejavujú u každého rovnako. Spravidla ale ide o pocity veľkého vyčerpania, neschopnosti vykonávať svoju prácu či bezútešnými pocitmi, kedy vás nebaví vôbec nič. Pri syndróme vyhorenia nie je ničím výnimočným ani prehnaná podráždenosť, kedy už aj nepatrné podnety u vás vyvolajú stav silného rozrušenia či nespavosť, ktorá v dôsledku fyzického vyčerpania všetko ešte poriadne zhoršuje. Jedným dychom je ale potrebné dodať, že každý z týchto symptómov sa môže vyskytovať samostatne a zároveň nie vo veľkej intenzite, nemusí teda ísť automaticky o vyhorenie. Unavený či podráždený môže byť z času na čas jednoducho každý.

Krôčik od častého výskytu popisovaných symptómov sú už potom rôzne zdravotné problémy, ktoré sa po pôsobení chronického stresu skôr či neskôr dostavia. Hoci syndróm vyhorenia sa nedá posudzovať podľa šablóny, mali by ste byť voči vyššie uvedeným symptómom vnímavý a všímať si ich nielen na sebe, ale aj svojom najbližšom okolí. Niektorí ľudia totiž ani sami nevedia, že ich ignorovaním si pod sebou doslova pília konár. Práve podľa vyššie uvedených príznakov zistíte, že máte dočinenia práve so syndrómom vyhorenia, a to najmä vtedy, ak sa vyšetreniami u lekára vylúči skryté ochorenie alebo iná príčina.

Pozorujete na sebe tieto symptómy? Toto vám pomôže!

Symptómy, ktoré sme doteraz spomenuli sú pomerne jednoznačným varovným signálom, že je najvyšší čas niečo urobiť. V tomto prípade totiž platí, že účinná prevencia môže mať doslova cenu zlata, prekonať totiž syndróm vyhorenia je nielenže psychicky a fyzicky náročné, ale často aj drahé. Pripravili sme pre vás prehľad 5 účinných spôsobov, ako zvládnuť syndróm vyhorenia ešte skôr ako naplno prepukne.

Doprajte si čas pre seba

Syndrómu vyhorenia často podliehajú ľudia s profesiami, v ktorých pomáhajú iným. Lekári, zdravotné sestry, opatrovateľky či ktokoľvek, kto sa stará o iných. Hoci to môže byť ťažké, treba sa na chvíľu zastaviť a neprehliadať aj svoje osobné problémy. Veľmi účinné je, ak sa dôkladne zamyslíte nad svojou každodennou rutinou a pokúsite sa do nej vtesnať čas, ktorý budete venovať výlučne sebe. Pomôže tiež, ak sa budete pravidelne učiť niečo nové, prípadne si nájdete nové hobby. Bližšie sme sa výhodám investície do seba venovali aj v tomto článku.

Držte si od práce väčší odstup

Medzi prvé kroky patrí upratovanie vo svojich myšlienkach. Ak celé dni rozmýšľate len o práci, rozhodne nejde o dobré znamenie. Na kávičke, pri obede či večeri sa vyhýbajte debatám o práci a aj počas pracovného dňa si spravte aspoň raz za hodinu kratučkú prestávku, kedy budete myšlienkami jednoducho „inde“. Skrátka, držte si od práce trošku väčší odstup a nebuďte ňou zahltený 24 hodín denne.

Zosumarizujte si najväčšie zdroje stresu

Tretím krokom bude cvičenie, ku ktorému si zoberte pero a papier. Je veľmi dôležité, aby identifikovali to, čo na vašej práci máte najmenej radi, čo vám prekáža a tiež, čo vo vás vyvoláva stres. Nevychádzate so šéfom? Ubíjajú vás dlhé stretnutia o bezvýznamných veciach? Ťažia vás každý deň stovky e-mailov, ktoré nemáte šancu vybaviť? Všetky podobné stresujúce faktory si zapíšte na papier a ku každému sa pokúste nájsť jedno alebo viac riešení.

Pokojne sa tiež poraďte s kolegami alebo svojim nadriadeným o tom, ako by sa vaše pracovné podmienky dali zlepšiť. Nebojte sa prichádzať s novými nápadmi.

Učte sa vypnúť a určiť si priority

Syndróm vyhorenia často prichádza po dlhodobej prepracovanosti, je preto dôležité, aby ste sami sebe dokázali určiť hranice. Služobný telefón či notebook vaše myšlienky často „pritiahnu“ k pracovným povinnostiam aj vtedy, keď už je dávno po pracovnej dobe alebo cez víkend, kedy sa môžete konečne naplno venovať rodine. Ak sa chcete vyhnúť vyhoreniu, je nevyhnutné naučiť sa vypnúť, určiť si priority a skutočne oddychovať.

Nebojte sa zdôveriť blízkym

Syndróm vyhorenia môže postihnúť prakticky kohokoľvek, nie je preto vôbec žiadnou hanbou o ňom rozprávať. Stresy z práce či prepracovanosť nie sú vôbec slabosťou, nájdite si preto vo svojom okolí osobu, ktorej sa môžete zdôveriť.

Čo robiť, ak je už neskoro?

V prípade, že sa syndróm vyhorenia naplno rozvinie, akékoľvek riešenie sa vám môže pripadať ako neprekonateľné. Celá situácia môže zájsť dokonca až tak ďaleko, že si už nebudete vedieť pomôcť sami. V takom prípade je už potrebné čo najskôr vyhľadať odborníka, ktorý má s riešením podobných stavov skúsenosti. Nie je teda hanba navštíviť lekára alebo psychológia či terapeuta, ktorý vám síce možné zázračne neodpovie na všetky vaše otázky, ale bude schopný vás nasmerovať a podnietiť k potrebným zmenám životného štýlu. Netreba však zabúdať, že „cesta z vyhorenia“ je systematickým procesom, pretože žiadny zázračný liek, ktorý by okamžite zabral, jednoducho neexistuje.

Pridané dňa: 14.06.2023
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: