Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Vlastné bývanie pri rekordných cenách?

Na Slovensku sme stále svedkami rekordných cien nehnuteľností, pričom práve za uplynulý rok ceny nehnuteľností na bývanie rástli v tempe desiatok percent. Aktuálne nič nenaznačuje, že by mal tento rast spomaliť. Čo v tejto situácii môžete robiť, ak sa chcete dostať k vlastnému bývaniu, prípadne aké iné možnosti máte k dispozícii?

Túžba vlastniť nehnuteľnosť je u nás stále veľmi silná

Dôvodov, prečo ceny nehnuteľností rastú na Slovensku tak rýchlo, je hneď viacero. Zo všetkých spomeňme predovšetkým utlmenie stavebných prác a veľmi dostupné hypotéky. Úroky na hypotékach sa síce v uplynulých týždňoch viackrát zvýšili, no stále ich môžeme považovať za pomerne výhodné najmä pri dlhších fixáciách. Druhým faktorom, ktorý ceny nehnuteľností ovplyvňuje je ich dostupnosť. V niektorých lokalitách, ako je povedzme Bratislava či Košice, je aktuálne nedostatok bytov a v súvislosti so stúpajúcimi cenami materiálov sa spomalila aj dostavba rozostavaných projektov.

Nemalý vplyv na vzniknutú situáciu má aj skutočnosť, že mnohí ľudia začali skupovať tzv. investičné byty, ktoré následne prenajímajú a z nájomného potom splácajú hypotéku. Na druhej strane, kým niekto považuje nehnuteľnosť za investíciu, iný potrebuje nevyhnutne niekde bývať a ak povedzme polovicu bytov skúpia investori, hľadať bude len veľmi ťažko. Ďalším z dôvodov aktuálnej situácie je aj akýsi sentiment – Slováci chcú totiž nehnuteľnosť na bývanie vlastniť a bývanie v prenájme považujú skôr za dočasnú a finančne menej výhodnú možnosť. V niektorých krajinách západnej Európy je pritom nájomné bývanie omnoho rozšírenejšie, čo je však dané nielen zvyklosťami, ale aj odlišnou legislatívou a prípadne aj prísnou reguláciou cien nájomného bývania.

Rekordné ceny nehnuteľností sú problém aj pre lepšie zarábajúcich

Rekordné ceny nehnuteľností a ich neustály nárast za posledné obdobie už začína predstavovať zásadný problém aj pre lepšie zarábajúcich. Pri priemernej cene nad 2 500 eur/m2 sa aj ceny menších dvojizbových bytov v mestách šplhajú až tak vysoko, že ani ľudia s lepším príjmom na ne nemusia dostať hypotéku, prípadne mesačná splátka ich hypotéky bude v pomere k platu veľmi vysoká. Stále však existujú rôzne alternatívy, ktorými môžete túto nepriaznivú situáciu zmierniť a predsa sa dostať k vytúženému vlastnému bývaniu. Nevyhnete sa však kompromisom.

Spoločné bývanie

Mladí ľudia tesne po škole, sú často odkázaní buď na bývanie u rodičov alebo niekde v prenájme. Rozšíreným konceptom vo svete a pomaly už aj u nás je zdieľané bývanie viacerými ľuďmi. Do troj- či štvorizbového bytu sa môžu pokojne nasťahovať dva či tri páry ľudí. Výhodou je zdieľanie nájomného a ostatných nákladov, pričom často si týmto spôsobom dokážu prenajať veľkorysé bývanie priamo v centre so skvelou dostupnosťou za prácou aj zábavou. Bývať v zdieľanom prenájme pritom nie je hanba, naopak, je to výborná príležitosť, ako získať čas na tvorbu finančnej rezervy. Počas spoločného bývania sa totiž oplatí šetriť čo najviac a usporiť si dostatok na to, aby vám financovanie na hypotéku neskôr „vyšlo“.

Kúpa apartmánu

Kompromisným riešením, ako bývať „vo vlastnom“ a zároveň nekupovať byt za rekordne vysokú cenu, je kúpa apartmánu. Poslúži vám síce rovnako dobre ako byt, avšak treba počítať z určitými obmedzeniami vyplývajúcimi z toho, že ide o nebytový priestor. Medzi najvýraznejšie obmedzenia patrí nemožnosť prihlásenia trvalého pobytu, zakúpenia parkovacieho miesta, potenciálne vyššia daň z nehnuteľnosti a rozdielny výpočet zálohových platieb (spravidla sú pri apartmánoch trochu vyššie mesačné náklady). A výhody? Ako už asi tušíte, oproti bytom sú apartmány lacnejšie, a to niekedy aj o pár desiatok tisíc. Vzhľadom na to, čo sme uviedli ale platí, že si treba všetko dobre prepočítať.

Stále to ide aj cez hypotéku, netreba však otáľať

Napriek všetkému, čo sme uviedli vyššie, sú hypotéky stále pomerne dostupné. Zostáva však otázkou, dokedy. Aj napriek rekordne vysokým cenám sa oplatí rozhodovať rýchlo, kým sú úroky stále pomerne nízke. Prípadnú vysokú cenu vám môže vykompenzovať, ak jednu izbu v byte dočasne prenajmete, alebo budete bývať s kamarátmi, ktorí vám so splácaním pomôžu.

A prečo neotáľať? Dôvod opäť netreba hľadať iba v aktuálnej situácii na trhu s nehnuteľnosťami, ale treba zobrať do úvahy aj váš vek. Ak by ste sa rozhodli počkať a brať si hypotéku napríklad až po dovŕšení štyridsiatky, môžete už mať problém s jej schválením. Hoci popri dobre rozbehnutej kariére sa vám bude dariť splácať splátky načas, na 30-ročnú splatnosť sa zrejme nedostanete. Navyše, splácať hypotéku až do dôchodkového veku rozhodne nie je žiadna výhra.

Zaujímavé možnosti alternatívneho financovania

Netreba zabúdať, že okrem vašej pravidelnej výplaty môžete na financovanie kúpy nehnuteľnosti využiť aj niektoré z alternatívnych zdrojov, čo predstavuje skvelú možnosť najmä pre tých šikovnejších a finančne gramotných ľudí. Ak ste investovali dostatočne zavčasu a dosiahli ste výnosy, tieto môžete „preliať“ do kúpy nehnuteľnosti a tak si svoju hypotéku znížiť. Investovanie pritom nie je žiadnou vedou a nikdy nebolo dostupnejšie ako práve dnes. Viacero tipov, ako odkladať peniaze a investovať, sme vám priniesli v tomto článku.

Bez ohľadu na to, či ste dosiahli úspechy pri investovaní do kryptomien, alebo vám profit priniesli P2P pôžičky, neprestávajte sa obzerať po ďalších príležitostiach, ktoré zlepšia úroveň vášho života. Napokon, pri troche šikovnosti sa stále dá nájsť dobrá ponuka aj na realitnom trhu a ak tomu pridáme kúpu bytu bez realitky, úsporu formou kúpy apartmány či zapojenie finančných zdrojov z investovania, tak cesta k vlastnému bývaniu napokon nemusí byť ani taká drahá a zložitá.

Pridané dňa: 13.07.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: