Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

Investovanie do NFT

Počuli ste už o digitálnych obrázkoch, ktoré sa podarilo predať za horibilné sumy a mnohým sa na nich podarilo veľmi pekne zarobiť? Nejde o žiadnu nevinnú zábavku pre skupinky výstredných investorov, ale o ďalšiu z moderných technológií, ktorá má potenciál spôsobiť v niektorých odvetviach revolúciu. Ak patríte medzi tých, ktorí radi držia krok s dobou, skratku NFT by ste určite mali poznať. Vysvetlíme vám, čo je NFT, čo táto skratka znamená a či ide len o ďalší z moderných investičných nástrojov.

Čo je to NFT a čo táto skratka znamená?

Hneď na úvod nemôžeme začať inak ako rozborom skratka NFT. Znamená totiž non-fungible token a keďže na prvé ani druhé počutie nemusí byť zrejmé o čo ide, zájdime v definíciách ešte trochu dlhšie. Nebudeme vás však nudiť suchou teóriou ani odbornými výrazmi. NFT, resp. význam tejto skratky do slovenčiny prekladáme ako nezameniteľný token – môžete si ho predstaviť ako určitú jednotku dát. Táto jednotka sa nachádza na blockchaine, čo je decentralizovaná digitálna databáza, na ktorej sú technologicky založené aj rôzne kryptomeny. Mimochodom, bližšie sme sa téme blockchainu venovali v tomto článku a kryptomenám zase v tomto článku.

V čom ale spočíva najdôležitejšie špecifikum NFT? Treba si uvedomiť, že každá takáto NFT jednotka je unikátna. Môže ísť už o spomínané obrázky, animáciu, krátke video alebo hoci aj o pesničku, zvuky či ich digitálne stvárnenie. Vo futuristickom ponímaní môže byť NFT, ale aj predmet do hry či prostredia virtuálnej reality, prakticky akákoľvek virtuálna vec. Vo všetkých týchto prípadoch hovoríme o tzv. tokenizácii. Týmto spôsobom vytvoríte transparentný doklad o vlastníctve konkrétnej položky, čo je dané tým, že každá NFT jednotka je unikátna a teda nezameniteľná. NFT tak môžeme pripodobniť zápisom vlastníctva v štátnych registroch (napríklad zápis vlastníctva v katastri nehnuteľností) avšak decentralizované a bez zásahov tretích strán.

Prečo by vôbec niekto mal NFT používať? Dôvodov je samozrejme viacero, filozofiou stojacou za touto technológiou je možnosť v digitálnom svete relevantne a overiteľne preukázať vlastníctvo k určitej „tokenizovanej“ veci. Podobne ako keď si vo fyzickom svete odložíte faktúru alebo bloček z obchodu ako doklad o kúpe veci. Pre lepšie porozumenie pridajme ešte jeden príklad.

Predstavte si, že vlastníte drahý obraz. Patrí vám, no bola by škoda aby ste ho skrývali doma niekde pod plachtou a tak sa rozhodnete zapožičať ho do miestnej galérie. Následne v tejto galérii sa môžu na obraz pozerať aj všetci jej návštevníci, čo ale nič nemení na tom, že vlastníkom obrazu zostávate stále vy. Podobne je to napríklad aj s NFT obrázkami, môžu sa šíriť, môžu sa na ne iný pozerať, no ak konkrétny originál vlastníte iba vy a tak to aj zostane až kým sa obrázok nerozhodnete predať.

Dodajme, že záznam o vlastníctve uložený na blockchaine, ktorý je spätne nemennou decentralizovanou databázou, je nespochybniteľný a kedykoľvek overiteľný.

Ako začali NFT a aká je ich história?

Až doteraz sme na NFT hľadeli skôr z technologického pohľadu. Pozornosť verejnosti ale táto technológia získala až vtedy, keď sa niektoré NFT obrazy podarilo vydražiť za veľmi vysoké sumy. Typickým príkladom je dielo „The first 5000 days“, ktoré vytvoril umelec s prezývkou. Toto NFT sa predalo na aukcii v Christie’s za neuveriteľných 69 miliónov dolárov. Hoci svoj najväčší boom zaznamenali NFT v roku 2021, tak objavovať sa začali už pár rokov predtým, a to v súvislosti s rozširovaním technológie blockchain. Napríklad, už v roku 2016 ste si mohli kúpiť cez rôzne platformy digitálne predmety do hier, prípadne o niečo neskôr si zahrať online zberateľskú hru CryptoKitties, kde ste mohli zbierať a šľachtiť práve „tokenizované mačičky“.

Spoznajte výhody a nevýhody NFT

Rovnako ako každá iná technológia, aj NFT so sebou prináša nielen výhody ale aj nevýhody. Niektoré výhody sme spomenuli už vyššie, ide v prvom rade o spoľahlivý spôsob preukazovania vlastníctva v digitálnom svete. NFT tiež predstavujú výbornú možnosť pre začínajúcich autorov speňažovať svoje diela a v neposlednom rade až možnosť automatizovane prijímať licenčné poplatky pri každom ďalšom predaji diela. Dielo je navyše možné predať aj peer-to-peer formou, čiže bez nejakého sprostredkovateľa či inej tretej strany.

A aká je odvrátená stránka NFT? Treba si uvedomiť, že stále ide o relatívne mladú technológiu. Na takto mladom trhu potom prirodzene môžu pôsobiť podvodníci, ktorým najmä menej zdatní ľahko sadnú na lep. Otázna je tiež prípadná vymáhateľnosť autorských a majetkových práv napríklad na súde, ktoré by sa preukazovalo výlučne záznamom na blockchaine. Za nevýhodu môžeme považovať aj to, že mánia okolo NFT obrázkov vyvolala doslova lavínu, kedy sa diela tvoria výlučne za účelom zisku a nie ako vyjadrenie kreativity či talentu. Kritici tiež poukazujú na to, že samotná technológia blockchain spôsobuje relatívne vysokú ekologickú záťaž vzhľadom na spotrebu elektrickej energie.

Investícia do NFT – záruka výnosu?

Na NFT sme sa už pozreli z pohľadu technológií, výhod, nevýhod a tiež ako na vyjadrenie umenia. V mnohých ľuďoch však NFT vzbudzuje záujem z dôvodu, že v nich vidia investíciu, ktorá má potenciál priniesť rozprávkovo vysoké výnosy.

Samozrejme, nič nie je také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Investície do NFT sú veľmi rizikové a teda sú vhodné skôr pre odvážnejších investorov, ktorí sa neboja riskovať. Po veľkom rozmachu v roku 2021 je však na trhu množstvo nekvalitných projektov, ktoré vznikli len preto, aby svojim tvorcom priniesli čo najviac peňazí. Takéto NFT vám vytúžený výnos s najväčšou pravdepodobnosťou neprinesú. Treba si tiež uvedomiť, že celý trh s NFT je zatiaľ relatívne mladý a malý, takže môžete počítať s nižšou likviditou a zároveň s vyššou volatilitou, kedy sa cena konkrétneho aktíva môže výrazne meniť v krátkom časovom období.

NFT sú v každom prípade veľmi zaujímavé aktívum, ak chcete obohatiť svoje investičné portfólio a prípadne si aj užiť pocit, že ste jedinečným vlastníkom cenného digitálneho diela. Ak sa ale rozhodnete pre investovanie do NFT, opatrnosť je rozhodne na mieste.

Akým spôsobom investovať do NFT?

NFT si môžete zakúpiť na tzv. NFT marketplace, čo sú špecializované weby vytvorené na účel obchodovania s NFT, a teda ide o akési digitálne trhovisko. Medzi najpopulárnejšie patrí predovšetkým OpenSea, Makersplace či Binance NFT. Ak sa chcete naplno ponoriť do tohto sveta, začať môžete práve na týchto miestach.

Vytvoriť si vlastné NFT môžete aj vy

V prípade, že ste umelcom alebo iným kreatívcom a radi by ste svoje diela predávali aj touto modernou formou, vlastné NFT si môžete vytvoriť aj vy. Keďže je ale nevyhnutná znalosť programovania smart kontraktov, ľahším spôsobom je využitie niektorej z platforiem, ktorá vám za poplatok NFT vytvorí. Okrem samotného diela, ktoré budete tokenizovať je vhodné mať aj kryptopeňaženku, keďže drvivá väčšina platieb vo svete NFT prebieha práve prostredníctvom kryptomien. Možnosť vytvorenia vlastného NFT ponúka napríklad aj platforma patriaca pod jednu z najväčších kryptomenových búrz, a to Binance NFT.

Po tom, ako vdýchnete život svojmu NFT už záleží iba od vás, ako s ním naložíte. Môžete sa ho pokúsiť predať, alebo vydražiť, no myslite na to, že ak nepatríte medzi známe osobnosti, prípadne vaše NFT nebude v niečom špeciálne, záujemcu len tak ľahko nenájdete a nevyhnutná bude možno aj platená propagácia.

Nezameniteľné tokeny a ekosystém vybudovaný okolo nich sú bezpochyby fenoménom, ktorý nielenže propagujú mnohé známe osobnosti, ale čo je omnoho dôležitejšie, predstavujú zaujímavý koncept vnímania digitálneho vlastníctva v dnešnom modernom svete. Galérie či múzeá ako ich poznáme dnes už možno o niekoľko desiatok rokov nebudú v takej podobe ako dnes a namiesto nich budeme vo virtuálnej realite obdivovať vystavené diela práve v podobe NFT.

Pridané dňa: 26.10.2022
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: