Blog

Na našom blogu sa môžete dozvedieť množstvo informácií zo sveta financií, taktiež tu nájdete zaujímavé články, doplňujúce informácie o našich službách a možnosti investovania.

8 najväčších mýtov o investovaní

Investovanie peňazí ako ich ochrana pred infláciou a možnosť zhodnotenia sa dostáva do povedomia čoraz väčšiemu počtu ľudí, a to dokonca aj na Slovensku, kde voči investovaniu stále prevláda určitá vlna skepticizmu. Môžu za to predovšetkým rôzne mýty a skreslené predstavy, ktoré majú s realitou iba pramálo spoločné a nesprávne nastavené očakávania potenciálnych investorov tak v mnohých prípadoch strieda sklamanie. Keďže v tomto smere považujeme za potrebné šíriť osvetu, pozreli sme sa na tie najväčšie mýty o investovaní, s ktorými ste sa už možno stretli aj vy.

Čo od investovania očakávate vy a prečo sa nebáť?

Zhodnotenie úspor, snaha o dosiahnutie vyššej životnej úrovne alebo najmä ochrana peňazí pred infláciou, toto sú najčastejšie očakávania drobných investorov. Dobrou správou je, že investičných príležitostí je už dnes veľa a vďaka internetu sa k nim prakticky ani nie je problém dostať. Rovnako tak existuje množstvo zdrojov, z ktorých môžete čerpať informácie o tom, ako investovať.

Ak už sme spomenuli pestrú paletu investičných aktív, tak sa oplatí dodať, že svoje investičné portfólio si môžete vyskladať presne podľa svojich očakávaní a povahy. Ak vás lákajú skôr konzervatívnejšie investície, skúste komodity, drahé kovy či nehnuteľnosti. V prípade, že radi skúšate alternatívne investície, vo vašom portfóliu nemôžu chýbať P2P pôžičky, či akcie technologických firiem. Nech už je reč o akomkoľvek type investície, vždy treba dodať, že s každým jedným sú spojené aj riziká, ktoré neradno podceňovať. Na druhej strane sa však ani netreba prehnane obávať, pričom ochotu znášať riziko by malo vaše portfóliu odzrkadľovať.

Prehnaný strach a rozhodovacia paralýza do výbavy úspešného investora určite nepatria. Emócie, medzi ktoré patrí aj strach vás dokážu doslova paralyzovať už v začiatkoch, kedy sa pre prílišné obavy jednoducho pre investovanie neodhodláte. Príčinou sú často aj mnohé mýty, ktoré môžete počuť od rodiny, priateľov či známych. Vybrali sme 8 najčastejšie kolujúcich mýtov o investovaní a vysvetlíme vám, prečo by ste im nemali veriť.

Investovanie sa oplatí iba s veľkými sumami

Takéto tvrdenie rozhodne nie je pravdivé. Isteže, investície do nehnuteľností či developerských projektov si spravidla vyžadujú väčší kapitál, no na to, aby sa z vás stal úspešný investor vôbec nemusíte byť milionárom. Začať totiž môžete už s pár desiatkami eur, ktoré namiesto minutia budete pravidelne investovať. Odkladať investovanie len z dôvodu, že nemáte dostatok peňazí nemusí byť tým najlepším rozhodnutím. Stanovte si preto sumu, ktorú dokážete povedzme raz mesačne investovať. Výborným príkladom investície, pri ktorých nepotrebujete obrovský kapitál sú P2P pôžičky, pri ktorých vám bude stačiť pár sto eur. A potenciálne výnosy sú veľmi zaujímavé!

Pre úspech v investovaní treba veľa študovať a vedieť aj zákulisné informácie

Ak chcete investovať, svoje finančné prostriedky môžete zveriť investičnému poradcovi, ktorý vás s celým procesom oboznámi a pomôže vám zostaviť portfólio. Zvoliť si ale môžete aj investovanie „na vlastnú päsť“. Hoci študovaním rôznych materiálov a kníh získate cenné znalosti z oblasti investovania, zďaleka to neznamená na dosiahnutie úspechu vás čakajú dni a mesiace nad knihami. Základy investovania sa dajú pochytiť pri troche snahy relatívne rýchlo a rovnako ani nemusíte mať kontakty na niekoho so „zákulisnými“ informáciami. Práve naopak, ak vám bude niekto sľubovať zaručený úspech, majte sa na pozore.

Investovanie je príliš veľké riziko, je lepšie mať svoje úspory na bežnom účte

Každé investovanie je spojené s určitou mierou rizika, ktoré ale dokážete výrazne zmierniť zodpovedným prístupom, rozhodnutiami na základe tých správnych informácií a vyváženým investičným portfóliom. Príliš veľkým rizikom je takpovediac „staviť všetko na jednu kartu“, čo ale pri investovaní vôbec nemusíte robiť. No a ešte dodajme, že ak si necháte peniaze na bežnom účte, máte istotu, že vám ich bude postupne „zožierať“ inflácia, a teda každým rokom sa ich hodnota bude znižovať.

Vďaka jedinému správnemu rozhodnutiu rýchlo zbohatnem

Hoci o podobných príbehoch bleskového úspechu ste už možno počuli, ide o tak malú pravdepodobnosť, že skôr vyhráte v lotérii. Úspešné investovanie je založené najmä na disciplinovanom dodržiavaní investičnej stratégie. Nenechajte sa preto zlákať predstavami, že sa z vás doslova z noci do rána stane milionár len vďaka tomu, že ste začali obchodovať na burze. Zázraky sa v týchto prípadoch nedejú a honba za rozprávkovým zhodnotením vo výške stoviek percent vkladu a navyše za veľmi krátku dobu je cestou, ako o svoj vklad prísť. Investujte preto dlhodobo podľa premyslenej stratégie a zamerajte sa na stabilné dosahovanie výnosov ideálne o niečo vyšších ako je inflácia.

Recept na úspech v investovaní stačí hľadať v minulosti

Pri investovaní platí zlaté pravidlo, že historické výnosy nie sú garanciou výnosov budúcich. Orientovať sa preto iba na aktíva, ktoré boli kedysi vysoko ziskové sa preto nemusí oplatiť. Rovnako ale nemusíte nutne podliehať iba aktuálnym investičným trendom. Boli obdobia kedy by vám všetci radili investovať len do zlata, potom iba do akcií a napokon len do NFT. Rovnako ako sa neoplatí staviť len na minulé úspechy, nemusí sa vám oplatiť ani investovanie podľa aktuálnych trendov. Lepšou stratégiou môže byť hľadanie aktív, ktoré majú potenciál a sú aktuálne mimo hlavného záujmu.

Ak budem potrebovať rýchlo peniaze, nedostanem sa k nim

Peniaze, ktoré investujete nie sú nenávratne stratené. Skôr ako sa však rozhodnete pre investovanie o konkrétneho aktíva, zistite si jeho likviditu. Zjednodušene povedané, za akú dobu od zadania požiadavky budete mať investované peniaze aj s prípadným výnosom naspäť na účte. V prípade likvidných aktív ide spravidla o maximálne pár dní, avšak pri investičných nehnuteľnostiach či zberateľských predmetoch, ktoré sa predávajú ťažšie, môže ísť pokojne aj o niekoľko mesiacov. Odporúčame mať preto investičné portfólio zostavené tak, aby bola jeho likvidita primeraná vašim finančným potrebám.

Začiatok investovania stačí len dobre načasovať a počkať, kým bude všetko lacné

Samozrejme, kto by nechcel investovať vtedy, keď sú akcie lacné a potom ich rýchlo predať, keď ich cena stúpne? Problém však je, že nič také, ako najlepší moment na vstup neexistuje. Čím skôr začnete investovať, tým skôr sa vaše peniaze začnú zhodnocovať a čím dlhší je váš investičný horizont, tým menej vás bude ovplyvňovať kolísanie trhu.

Z tohto pohľadu je dobrou stratégiou pravidelné investovanie po menších sumách. Raz skrátka nakúpite drahšie, inokedy zas lacnejšie a tým si priemerujete nákupnú cenu. Ak budete kŕčovito čakať na čo najnižšiu cenu a snažiť sa časovať trh, hrozí, že nezainvestujete vlastne nikdy a vlak vám definitívne „ujde“.

Investovať sa oplatí len do zlata, to bude mať hodnotu vždy

Okolo zlata sa stále drží zvláštny sentiment, vďaka ktorému ho niektorí ľudia považujú za jedinú istotu a spôsob uchovania hodnoty. Hoci zlato svoju hodnotu má a je ho len obmedzené množstvo, vyššie uvedený mýtus rozhodne neplatí. Stačí sa len pozrieť na vývoj ceny zlata napríklad za posledných 15 rokov a sami uvidíte, že investíciou do zlata ste mohli aj stratiť.

Cena zlata na svetových trhoch kolíše podobne ako pri iných menej alebo viac konzervatívnych aktívach a preto rozhodne nemožno povedať, že jedinou správnou cestou je investícia do zlata. Treba samozrejme dodať, že v krízových časoch si cena zlata viackrát zachovala pozoruhodnú stabilitu a preto môže byť zaujímavým prvkom vo vašom portfóliu. Spoliehať sa však na to, že kúpite investičné zlato a určite neprerobíte? Tak to žiaľ nefunguje.

Hoci sa môže zdať, že investovanie je len o počítaní peňazí a nekonečnom sledovaní grafov, tak opak je pravdou. Svet investovania je veľmi pestrý a vybrať si môžete z celého radu rôznych aktív, z ktorých viaceré sme vám mali možnosť už predstaviť aj na našom blogu. Prečítajte si napríklad článok o investovaní do P2P pôžičiek, nehnuteľností či kryptomien a získajte užitočné informácie, ktoré vám pomôžu nielen pri zostavovaní investičného portfólia.

Pridané dňa: 01.11.2023
Spať na Blog

Investovaná suma:

Doba investovania:

Investovaná suma:

Doba investovania:

Výnos:

Celkový stav účtu: